Fermentisani napitak od đumbira
Sastojci:
- 5 centimetara samlevenog svežeg korena đumbira
- pola šoljice smeđeg šećera
- pola šoljice soka limete (ili limuna)
- ¼ kašike morske soli
- 8 šoljica vode
- pola šoljice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)
Evo šta će se dogoditi ako svaki dan jedete đumbir
Priprema
Prokuvajte 3 šoljice vode, đumbir, šećer i so. Neka ključa oko 5 minuta, šećer mora da se otopi. Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira. Ulijte pivo u teglu i dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh. Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i penušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postaće alkoholno piće). Procedite u boce i čuvajte u frižideru.
Brzina fermentacije piva zavisi od spoljašnje temperature, vrste šećera i jačine kulture. Konačan proizvod trebalo bi da ima ukus đumbira uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo da ostavite da dugo fermentiše jer bi mogla da se dogodi mini eksplozija. Pivo čuvajte u frižideru.
Kako napraviti kulturu đumbira
Kultura đumbira je zapravo vrsta gljive slična kombuhi koju možete da napravite i kod kuće.
Sastojci:
- 1-2 korena đumbira
- pola šoljice šećera
- 2 šoljice filtrirane vode
2 minuta za dobar imunitet: Đumbir mešavina sa mediteranskim sastojcima
Priprema
U većoj tegli pomešajte 3 kašike usitnjenog svežeg đumbira i 3 kašike šećera. Pomešajte nemetalnom kašikom i pokrijte gazom. Svakoga dana tokom 5 dana umešajte po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. U zavisnosti od temperature zrenje može da traje i do 8 dana. Da je kultura gotova videćete po laganom stvaranju mehurića, slatkastom mirisu kvasca i mutnoj boji. Ako se pojavi plesan, samo je uklonite. Ako mešavina nema te karakteristike nakon 7-8 dana, bacite je i pokušajte ponovo.
Da bi kultura rasla, nastavite da je podjednako hranite šećerom i đumbirom. Možete da je čuvate u frižideru, i jednom nedeljno da joj dodajete šećer i đumbir. Kada poželite, aktivirajte je na sobnoj temperaturi svakodnevno joj dodajući đumbir i šećer.
Kulturu đumbira možete da koristite za pripremu fermentisanih napitaka i gaziranih pića: u razmeri ¼ šoljice na litar tečnosti. Nazdravlje!