Đumbir je veoma popularan i višestruko koristan začin koji se koristi hiljadama godina. Bogat je esencijalnim vitaminima i mineralima. Najpoznatiji je po svom protivupalnom dejstvu izuzetno pogodnim kod reumatskih bolesti, a ujedno je i najbolji lek protiv mučnine.
Svoje mesto našao je u sastavu mnogih proizvoda, a među najpoznatijima je pivo od đumbira (engl. – ginger ale). Ali kupovna verzija daleko je od onog pravog domaćeg piva koje može izuzetno da vam koristi za zdravlje, zato vam danas donosimo recept za pripremu piva od đumbira kod kuće.
Ove grupe ljudi ne bi smele da konzumiraju đumbir: Proverite jeste li među njima
Kao što je spomenuto, đumbir je bogatog nutritivnog sastava. Sadrži kalijum i mangan (zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti), kao i vitamine A, C i B kompleks. Zbog svog protivupalnog i analgetskog delovanja koristi se kao pomoć protiv bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima i menstrualnih bolova.
Lekovita svojstva đumbira: pomaže varenje, olakšava mučninu, snižava loš holesterol i šećer u krvi, koristi se kod disajnih tegoba i kašlja, snižava temperaturu, stimuliše cirkulaciju u krvi.
Đumbir: supernamirnica koja topi masne naslage
Priprema piva od đumbira kod kuće
Pripremom piva od đumbira dobićete super zdravi fermentisani napitak. Dobro zdravlje i fermentisane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi fermentisanih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans zdravlja sistema za varenje, što je posebno važno za dobar imunitet.