slatkiši

Interesantnog izgleda, a još lepšeg ukusa: Recept za mađarski kurtoš kolač koji se topi u ustima

0

Ako ste u potrazi za zanimljivim slatkišem koji biste mogli da pripremate za predstojeće praznike, možda vam se dopadne kurtoš kolač.

foto: Youtube/printscreen/Family Friendly Cooking
foto: Youtube/printscreen/Family Friendly Cooking

Kurtoš ili odžak kolač je specifičan mađarski slatkiš koji se pravi od slatkog kvasnog testa.

 

Osim što je zanimljivog izgleda, pruža i odličan ukus, a može da se nafiluje po želji i slanim i slatkim nadevom.

 

Sastojci:

 

  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašićica šećera
  • 1 kašićica brašna
  • 50 ml mleka
  • 2 jaja
  • 5 kašika šećer
  • 2 kesice vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 120 gr margarina
  • oko 700 gr brašna
  • 1 jaje za premazivanje



Priprema:

 

Pomešajte kvasac sa kašičicom šećera, kašičicom brašna i toplog mleka, pa pustite da se aktivira nekoliko minuta. 

 

Umutite mikserom jaja sa šećerom, vanilinim šećerom i solju, pa dodajte margarin, kvasac i brašno i umesite testo. 

 

Posudu sa testom pokrijte i ostavite da naraste oko 45 minuta. 

 

Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo. Potom oklagijom razvijte koru debljinom 5mm, pa isecite je na trake širinom oko1,5-2cm.

 

Uzmite prazne limene i uvijte alu folijom, pa onda tračice testa umotajte oko limenke tako da se krugovi testa preklapaju.

 

Premažite ih jednim jajetom.

 

Kurtoše pecite na 200 stepeni dok ne porumene.

 

A nakon što ih ispečete, možete ih po želji uvaljati u šećer u prahu.

 

BONUS VIDEO

PRVI SRPSKI KOLAČ: Hranio je hajduke i vojsku, a njegova tradicija i dalje živi - Čak i domaćice su zaboravile na njega, a nekada je bio sredstvo preživljavanja

 

makonda-tracker