Jede vam se nešto čokoladno, sočno i gotovo na brzinu? Ovaj čokoladni kolač s filom od kokosa se priprema vrlo lako i za tren oka, od jednostavnih sastojaka koje sigurno imate u kući, a ukus mu je fantastičan!
Baunti mokri kolač na brzinu idealan je recept za sve koji vole bogate čokoladne kolače sa punim, kremastim slojevima.
Njegova mekana i sočna korica, fil od kokosa koji se topi u ustima i sjajni čokoladni preliv čine ovu poslasticu savršenom za porodična okupljanja, iznenadne goste ili trenutke kada vam treba provereno dobar slatkiš . A ništa nije komplikovano i nećete provesti večnost u kuhinji!
Sastojci:
- 2 velika jajeta koja su odstajala na sobnoj temperaturi
- 210 g brašna
- 30 g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 200 šećera
- 75 ml biljnog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 180 ml mleka
- 1 kašika sirćeta
- 160 ml tople vode
Za fil od kokosa
- 400 ml kondenzovanog mleka
- 160 ml mleka
- 90 g kokosovog brašna
Za čokoladni ganaš
- 150 g mlečne čokolade
- 80 ml slatke pavlake
Priprema
- Prosejte u jednu činiju brašno, a potom i kakao prah, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
- Dodajte tome šećer, pa sve dobro promešajte.
- Ubacite dva jajeta, pa sipajte ulje, ekstrakt vanile, mleko na sobnoj temperaturi, sirće i toplu vodu, pa mutite žicom dok se ne sjedini.
- Sipajte u kalup obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25-30 minuta.
- Kad čačkalica zabodena u sredinu bude čista, kolač je gotov. Izvadite ga da se hladi i izbockajte čačkalicom.
- Potom sipajte u šerpu kondenzovano mleko, mleko i kokosovo brašno i promešajte, pa stavite da se krčka na srednjoj vatri dok se ne zgusne, oko 5-10 minuta.
- Izvadite pečenu koru iz kalupa, uklonite papir za pečenje, pa presecite horizontalno napola, tako da dobijete dve tanje kore.
- Vratite na dno kalupa donju, pa nanesite fil i ravnomerno ga rasporedite i poravnajte. Preklopite drugom korom, pa stavite u frižider.
- Pomešajte izlmljenu mlečnu čokoladu sa slatkom pavlakom i mešajte na srednjoj vatri dok se čokolada ne otopi ili zagrejte na 30 sekundi u mikrotalasnoj pećnici. Lepo pomešajte da se sjedini, odložite na 20 minuta u frižider, pa opet promešajte i time prelijte kolač, pa poravnajte špatulom.
Po želji možete da ukrasite kokosovim brašnom ili čokoladnim mrvicama.
Priprema mokrog baunti kolača korak po korak
BONUS VIDEO
Ovo je prvi srpski kolač




