Versaјska salata nije samo zamena za rusku, ona je pravo malo gastronomsko iznenađenje koje će sigurno postati zvezda novogodišnje večere.
Kako se bliži doček Nove godine, mnoge domaćice razmišljaju kako da iznenade goste nečim posebnim, a da ipak zadrže duh omiljenih prazničnih ukusa.
Versaјska salata nameće se kao savršena alternativa klasičnoj Olivije salati, elegantnija, aromatičnija i vizuelno raskošnija, ali i dalje bliska svima koji vole proverene kombinacije.
Ova salata spaja poznate sastojke sa suptilnim "kraljevskim" akcentima. Glavnu ulogu igra dimljeno pileće meso, koje daje pun i bogat ukus, dok sveži krastavci unose osvežavajuću notu.
Krompir i šargarepa obezbeđuju meku, kremastu strukturu, a jaja dodatnu punoću. Rezultat je lagana, ali svečana salata idealna za novogodišnju noć ili božić.
Sastojci:
- 4 krompira (oko 500 g)
- 2 šargarepe (oko 200 g)
- 200 g dimljenih pilećih prsa
- 2 sveža krastavaca (oko 250 g)
- 6 jaja
- 150 do 180 g majoneza
- so i mleveni crni biber po ukusu
Priprema:
Krompir i šargarepu skuvajte u ljusci dok ne omekšaju. Nakon hlađenja ih oljuštite i isecite na sitne, ujednačene kockice. Jaja skuvajte tvrdo, oljuštite i takođe iseckajte na kockice.
Dimljena pileća prsa i sveže krastavce isecite na komade iste veličine kako bi tekstura salate bila ravnomerna i skladna.
Sve sastojke lagano sjedinite u većoj činiji. Dodajte majonez, pa začinite solju i biberom po ukusu. Ako želite lakšu verziju, deo majoneza možete zameniti gustim grčkim jogurtom, salata će biti osvežavajuća i manje kalorična.
Po želji, u salatu možete dodati sitno seckanu zelenu jabuku ili kockice avokada za moderniji i zanimljiviji ukus.
Gotovu salatu ostavite u frižideru najmanje jedan do dva sata kako bi se ukusi lepo povezali. Pred serviranje je možete ukrasiti grančicama kopra ili zrncima nara, što će joj dati dodatnu eleganciju na prazničnoj trpezi.
Bonus video:
Čokolada sa čvarcima




