Ako ste se zatekli u Švedskoj u decembru, sigurno ste probali Lussekatter, a ovo neodoljivo, aromatično pecivo iz godine u godinu osvaja svet... S razlogom! Pravi se jednostavno, božanstvenog je ukusa, a ima i posebnu simboliku.
U prazničnim danima se često prepuštamo zadovoljstvima od kojih se inače suzdržavamo, a uglavnom su to peciva, slana ili slatka, koja ispunjavaju dom toplinom i domaćinskom atmosferom.
Među posebno popularnim tradicionalnim poslasticama u poslednje vreme u svetu svakako su čuvena švedska peciva Lussekatter, odnosno "Lucijine mačke", poznate i kao pogačice od šafrana. Svake godine se u Švedskoj obavezno prave u decembru, tokom adventa i 13. decembra, na Dan Sv. Lucije, a postale su zaštitni znak sezone praznika na Severu Evrope.
Simbol su svetlosti, topline i dobrote koja treba da otera zlo tokom zimske kratkodnevnice, a oblikom podsećaju na sklupčane mačke.
Uglavnom se ove pogačice služe uz čaj, ukrašene suvim voćem, a izgleda fantastično, kakvog su i ukusa!
Sastojci:
- 700-800 g brašna
- kocka svežeg kvasca (ili kesica suvog)
- 500 ml mlakog mleka
- 150 g putera
- 100 g šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 gram šafrana u prahu
- 2 kašičice kardamona
Za dekoraciju:
- 1 jaje
- 100 g suvog grožđa
Priprema
- Izdrobite svež kvasac u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i dobro umutite. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, da se kvasac "aktivira".
- Otopite puter, pa ga pomešajte sa ostatkom mleka i sipajte preko kvasca. Dodajte sve ostale sastojke, a brašno sipajte malo po malo, uz mešanje, tako da se razbiju sve gromuljice, pa dobro umesite testo. Prekrijte i ostavite da naraste.
- Kad testo nadođe, premesite ga, pa oblikujte loptu, koju treba da isečete na 30 delova. Svaki deo oblikujte u valjak na pobrašnjenoj površini, a potom ih uvrćite tako da dobijete prepoznatljiv oblik slova S.
- Ređajte ih po plehu koji ste obložili pek-papirom, pa ostavite pokriveno čistom krpom da naraste još oko 15 minuta.
- Svaki komad testa potom premažite umućenim jajetom, pa ukrasite tako što ćete da utisnete suvo grožđe.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 8-10 minuta, odnosno dok ne porumene.
BONUS VIDEO
Kako da testo brže naraste





