topi se u ustima

Mokre kokos kocke kojih vam neće biti dosta: Baunti kolač kakav još niste probali pravi se očas posla

0

Jede vam se nešto čokoladno, sočno i gotovo na brzinu? Ovaj čokoladni kolač s filom od kokosa se priprema vrlo lako i za tren oka, od jednostavnih sastojaka koje sigurno imate u kući, a ukus mu je fantastičan!

Čokoladne kokos kocke na brzinu
Čokoladne kokos kocke na brzinufoto: Baking Cherry/YouTubeScreenshot

Baunti mokri kolač na brzinu idealan je recept za sve koji vole bogate čokoladne kolače sa punim, kremastim slojevima.

 

Njegova mekana i sočna korica, fil od kokosa koji se topi u ustima i sjajni čokoladni preliv čine ovu poslasticu savršenom za porodična okupljanja, iznenadne goste ili trenutke kada vam treba provereno dobar slatkiš . A ništa nije komplikovano i nećete provesti večnost u kuhinji!

 

Sastojci:

 

  • 2 velika jajeta koja su odstajala na sobnoj temperaturi
  • 210 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 200 šećera
  • 75 ml biljnog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 180 ml mleka
  • 1 kašika sirćeta
  • 160 ml tople vode

 

Za fil od kokosa

  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 160 ml mleka
  • 90 g kokosovog brašna


Za čokoladni ganaš

  • 150 g mlečne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake

 

Priprema

  1. Prosejte u jednu činiju brašno, a potom i kakao prah, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
  2. Dodajte tome šećer, pa sve dobro promešajte.
  3. Ubacite dva jajeta, pa sipajte ulje, ekstrakt vanile, mleko na sobnoj temperaturi, sirće i toplu vodu, pa mutite žicom dok se ne sjedini.
  4. Sipajte u kalup obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25-30 minuta.
  5. Kad čačkalica zabodena u sredinu bude čista, kolač je gotov. Izvadite ga da se hladi i izbockajte čačkalicom.
  6. Potom sipajte u šerpu kondenzovano mleko, mleko i kokosovo brašno i promešajte, pa stavite da se krčka na srednjoj vatri dok se ne zgusne, oko 5-10 minuta.
  7. Izvadite pečenu koru iz kalupa, uklonite papir za pečenje, pa presecite horizontalno napola, tako da dobijete dve tanje kore.
  8. Vratite na dno kalupa donju, pa nanesite fil i ravnomerno ga rasporedite i poravnajte. Preklopite drugom korom, pa stavite u frižider.
  9. Pomešajte izlmljenu mlečnu čokoladu sa slatkom pavlakom i mešajte na srednjoj vatri dok se čokolada ne otopi ili zagrejte na 30 sekundi u mikrotalasnoj pećnici. Lepo pomešajte da se sjedini, odložite na 20 minuta u frižider, pa opet promešajte i time prelijte kolač, pa poravnajte špatulom.

Po želji možete da ukrasite kokosovim brašnom ili čokoladnim mrvicama.

 

Priprema mokrog baunti kolača korak po korak

 

BONUS VIDEO

Ovo je prvi srpski kolač

 

makonda-tracker