teško im je odoleti

Banini kolačiće vole sve generacije, a prave se lako! Mekani su, sveži danima i savršeni kao sitni kolači na slavi

0

Banini keksići su prava poslastica koja osvaja jednostavnošću pripreme koliko i božanstvenim, nezaboravnim ukusom.

Banini keksići u obliku zvezdica
Banini keksići u obliku zvezdicafoto: NoirChocolate/Shutterstock

Ovi domaći keksići su odličan izbor ako ne znate koje ćete sitne kolače odabrati za slavsku trpezu, a savršeno idu i uz šolju kafe ili čaja posle ručka, a priprema im ne zahteva ništa osim osnovnih sastojaka koje već imate u kući.

 

Dodajte malo džema i koristite zanimljive modlice u obliku zvezdica, srca ili drugih figura, i dobijate sladak dezert koji posebno oduševljava mališane. Pošto se prave prilično brzo i lako, izuzetno su praktični, pa možete često da ih pravite i bez nekog povoda.  

 

Sastojci:

 

  • 2 cela jajeta
  • 2 čaše ulja
  • 2 čaše šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 5 čaša brašna
  • džem po ukusu
  • šećer u prahu za posipanje kolačića


Priprema

 

  1. Umutite jaja, pa im dodajte ulje, šećer i vanilin šećer i mešajte dok se ne otopi.
  2. Potom sipajte, malo po malo, brašno i zamesite glatko testo.
  3. Razvijte testo oklagijom, tako da bude otprilike debljine jednog prsta.
  4. Vadite rakijskom čašom krugove ili oblike modlom i ređajte ih po plehu koji ste prethodno obložili pek-papirom. Prstom napravite udubljenje u svakom, pa u rupu ubacite kašičicu džema po izboru. Druga varijanta je da vadite za svaki keksić po dva oblika, pa slažete testo kao sendviče, s tim što će gornji oblik imati rupu.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
  6. Dok su keksići topli, pospite ih šećerom u prahu.

BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

 

makonda-tracker