neodoljive

Orasnice od 4 sastojka prave se očas posla: Uz ovaj recept ćete dobiti 50 omiljenih slavskih sitnih kolača

0

Među starinskim sitnim kolačima nema više obožavanih slatkih zalogaja od orasnica, koje su pravi klasik među posluženjem kada spremate veće količine hrane odjednom.

Domaće orasnice odlično idu uz kafu posle jela
Domaće orasnice odlično idu uz kafu posle jelafoto: WR7/Shutterstock

Sitni kolači su neizostavan deo svake slavske trpeze, a ovaj recept za orasnice savršen je za sve koji žele da pripreme tradicionalne kolače bez previše komplikacija.

 

Zahvaljujući belancima, orasima, šećeru u prahu i vrlo malo limunovog soka dobićete hrskave i mirisne kolačiće koji se lako oblikuju i ravnomerno peku, a izgledaju kao da je uloženo više vremena u njih. 

 

Idealni su za slavske trpeze, praznična druženja ili kada jednostavno želite da obradujete porodicu domaćim slatkišima.

Sastojci:

za 50 kolačića

 

  • 2 belanca
  • 300 g sitno seckanih oraha + 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera u prahu
  • 1/4 soka od jednog limuna

 

Orasnice na tanjiru
Orasnice na tanjirufoto: Shutterstock/Slavica Stajic

Priprema

  1. Mikserom dobro umutite belanca, pa kad dobijete šam, dodajte postepeno šećer u prahu, sve vreme muteći dok se ne stvori čvrst sneg.
  2. Ubacite mlevene orahe i limunov sok, pa promešajte tako da se fino sjedini.
  3. Podelite dobijeno testo na kuglice, a potom od njih napravite valjak i uvaljajte u sitno seckane orahe. Valjak potom treba da savijete dok ne testo ne bude oblikovano po želji, poput potkovice.
  4. Ređajte po plehu, koji ste obložili papirom za pečenje, pa pecite rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Čim ubacite pleh, smanjite na 100 stepeni i tako pecite oko 20 minuta.
  5. Kad se ispeku, ostavite ih da se hlade u plehu, a potom ih izvadite nakon što se dobro stegnu, tako da se ne raspadaju.

BONUS VIDEO

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

 

makonda-tracker