Pre dvadesetak godina svaki dom je mirisao na orahe i pečene kore, a mnogi se pitaju zašto je ova sjajna poslastica zaboravljena
Jedna od omiljenih torti od pre samo nekoliko decenija danas je potpuno nepravedno zapostavljena. Njeno mesto su zauzele moderne poslastice koje zahtevaju često mnogo vremena i skupe sastojke.
Žito torta, kako smo je svi zvali, pravi se od jednostavnih sastojaka, mada ni ona nije među onim jeftinim. Ali, kako i da bude kad u nju idu najlepši sastojci.
Orasi, jaja, brašno i najukusniji fil učinili su je omiljenom tortom koja se sa svakim zalogajem topi u ustima.
Za 4 kore vam je potrebno:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih oraha
- 8 kašika brašna
Za fil:
- 650 ml mleka
- 9 kašika šećera
- 250 g šećera u prahu
- 4 kašike brašna
- 12 žumanaca
- 250 g maslaca
- 300 g mlevenih oraha
- malo muskatnog oraščića.
Priprema:
Kore
Belanca umutite sa tri kašike šećera u čvrst šne. Dodajte 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna i lagano izmešajte špatulom ili varjačom kako belanca ne bi spala.
Na dno pleha stavite papir za pečenje, pa sipajte pripremljenu smesu i lepo izjdnačite tako da se dobije lepa kora. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12-13 minuta. Na isti način pripremite i preostale tri.
Fil
Žumanca, brašno i 200 ml mleka stavite u jednu posudu i umitite. Ostatak mleka i šećer stavite da provri. U provrelo mleko sipajte pripremljenu smesu od žumanaca i skuvajte fil. Sklonite sud sa vatre i preko fila stavite rastegljivu foliju kako se ne bi napravila korica. Ostavite fil da se skroz ohladi.
Potom umutite maslac i šećer u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil i sve dobro umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i malo muskatnog oraščića. Promešajte i fil podelite na 4 dela. Nafilujte sve četiri kore, a odozgo premažite filom i pospite sa malo oraha ili ukrasite šlagom.
Najbolje je da torta odstoji preko noći, a onda uživanje u dobro poznatom ukusu koji vraća u detinjstvo.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće




