vraća u detinjstvo

Praznična trpeza u staroj Jugoslaviji bez nje nije mogla da prođe: Stari recept za ŽITO TORTU koja se topi u ustima

0

Pre dvadesetak godina svaki dom je mirisao na orahe i pečene kore, a mnogi se pitaju zašto je ova sjajna poslastica zaboravljena 

NAJLEPŠA JUGOSLOVENSKA ŽITO TORTA
NAJLEPŠA JUGOSLOVENSKA ŽITO TORTAfoto: Shutterstock / Dimitar Yalamov

Jedna od omiljenih torti od pre samo nekoliko decenija danas je potpuno nepravedno zapostavljena. Njeno mesto su zauzele moderne poslastice koje zahtevaju često mnogo vremena i skupe sastojke.

 

Žito torta, kako smo je svi zvali, pravi se od jednostavnih sastojaka, mada ni ona nije među onim jeftinim. Ali, kako i da bude kad u nju idu najlepši sastojci. 

 

Orasi, jaja, brašno i najukusniji fil učinili su je omiljenom tortom koja se sa svakim zalogajem topi u ustima. 

Za 4 kore vam je potrebno:

 

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 8 kašika brašna

 

Za fil:

 

  • 650 ml mleka
  • 9 kašika šećera
  • 250 g šećera u prahu
  • 4 kašike brašna
  • 12 žumanaca
  • 250 g maslaca
  • 300 g mlevenih oraha
  • malo muskatnog oraščića.
ŽITO TORTA JE BILA JEDNA OD OMILJENIH U STAROJ JUGOSLAVIJI
ŽITO TORTA JE BILA JEDNA OD OMILJENIH U STAROJ JUGOSLAVIJI foto: Shutterstock / Andreshkova Nastya

Priprema:

 

Kore 

 

Belanca umutite sa tri kašike šećera u čvrst šne. Dodajte 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna i lagano izmešajte špatulom ili varjačom kako belanca ne bi spala.

 

Na dno pleha stavite papir za pečenje, pa sipajte pripremljenu smesu i lepo izjdnačite tako da se dobije lepa kora. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12-13 minuta. Na isti način pripremite i preostale tri.

 

Fil

 

Žumanca, brašno i 200 ml mleka stavite u jednu posudu i umitite. Ostatak mleka i šećer stavite da provri. U provrelo mleko sipajte pripremljenu smesu od žumanaca i skuvajte fil. Sklonite sud sa vatre i preko fila stavite rastegljivu foliju kako se ne bi napravila korica. Ostavite fil da se skroz ohladi.

 

Potom umutite maslac i šećer u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil i sve dobro umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i malo muskatnog oraščića. Promešajte i fil podelite na 4 dela. Nafilujte sve četiri kore, a odozgo premažite filom i pospite sa malo oraha ili ukrasite šlagom.

 

Najbolje je da torta odstoji preko noći, a onda uživanje u dobro poznatom ukusu koji vraća u detinjstvo. 

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće

 

makonda-tracker