za tren oka na stolu

Sitni kolači pogodni i za mrsnu i za poslu slavu: Mekana gnezda sa čokoladom i lešnikom gotovi na brzinu

0

Ovaj dezert bića najlepši ukras vaše slavske trpeze, a fenomenalnog je ukusa, naročito ako ste ljubitelj čokolade.

Ukusna čokoladna gnezda filovana kremom
Ukusna čokoladna gnezda filovana kremomfoto: Happy window/Shutterstock

Sitni kolači su obavezno slatko posluženje na bogatoj slavskoj trpezi, a postoji bezbroj recepata za poslastice koje su i praktične, i ukusne, i dekorativne.


Uglavnom se prave kuglice od mlevenih lešnika i keksa koje ne zahtevaju pečenje u rerni i pripremaju se očas posla, ali njih možete prilagoditi tako da izgledaju još atraktivnije.

 

Sastojci:

 

  • 250 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih lešnika za smesu
  • 150 g mlevenih lešnika pola za valjanje
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g margarina
  • čokoladni krem po potrebi
  • 100 g čokolade za kuvanje

*U slučaju da slavite posnu slavu, koristite posni margarin, čokoladu i krem.


Priprema

 

  1. Pomešajte u šerpici vodu s margarinom koji je odstajao na sobnoj temperaturi, izlomljenu čokoladu i šećer, pa stavite da kuva na tihoj vatri dok se ne otopi sve. Povremeno promešajte, pa sklonite čim se sve otopi i umešajte 150 g mlevenih lešnika i sav mleveni keks.
  2. Kad to fino sjedinite, stavite u frižider da se malo stegne, pa izvadite i sklonite na stranu prekriveno prozirnom folijom.
  3. Od smese pravite kuglice, pa svaku uvaljajte u mleveni lešnik i ređajte po tacni.
  4. Potom drškom varjače ili prstom napravite udubljenja u kuglicama, tako da imaju oblik gnezda.
  5. U špric sipajte čokoladni krem i njime filujte gnezda.
  6. Stavite ovako pripremljene kolačiće u frižider da odstoje najmanje tri sata, idealno preko noći.

BONUS VIDEO

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

 

makonda-tracker