Ova tri jela možete da spremite jedan dan, a onda stavite u frižider ili zamrzivač i imate ručak za celu nedelju
Stevo Karapandža je poznati kuvar i televizijska ličnost sa prostora bivše Jugoslavije, koji je postao pravi sinonim za domaću, jednostavnu i ukusnu kuhinju.
Njegovi recepti su jednostavni, često veoma praktični i što je najbitnije provereni.
Upravo zato, nema boljeg načina da dođete na ideju šta da kuvate i to neza jedan dan, već za celu nedelju.
Pasulj po Stevi Karapandži
Sastojci:
- 450 g pasulja
- 2 šargarepe
- 2 glavice luka
- 1 manji praziluk
- 2 lista lovora
- 300 g suvog mesa ili rebaraca
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- ½ kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika biljnog začina
- 2 kašike brašna
- 30 ml ulja
- so po ukusu
Priprema:
Potopite pasulj preko noći u hladnoj vodi. Sledećeg dana sipajte pasulj u šerpu, prelij toplom vodom, ostavi da proključa i potom procedite i bacite tu prvu vodu.
U čisuj vodu stavite pasulj, dodajte lovor i seckani luk. Šargarepu isecite na kolutove i kratko propržite s lukom pa sve ubacite u pasulj. Dodajte suvo meso ili rebarca.
Kraće kuvajte dok pasulj ne omekša (oko 1,5–2 sata, zavisno od sorte).
Kad je pasulj mekan, napravite zapršku, u tiganju zagrejte ulje, dodajte brašno, propržite dok ne dobije boju, onda skinite s vatre, dodajte mlevenu papriku, mešajte i brzo sipajte u varivo. Dodajte so, biber i biljne začine po ukusu. Kratko prokuvajte još 5 minuta.
Piletina à la Velington Steve Karapandže
Sastojci:
- 4 komada pilećih prsa
- 500 g lisnatog testa
- 1 limun
- 1 vezica zelenog vlasca
- 4 kašike mascarponea
- 1 jaje (za premaz)
- Maslac, so, biber
Priprema:
Pileća prsa posušiti papirnim ubrusom, kratko ih propržiti na maslacu sa obe strane, posoliti i pobiberiti, pa skinuti sa vatre da se ohlade. Vlašac iseckajte i pomešajte sa rendanom koricom limuna. Dodajte maskarpone, so i biber.
Lisnato testo razvaljajte u kvadrate (~20 × 25 cm). Na sredinu svakog stavite stu smesu, pa preko nje komad piletine. Rasporedite rubove testa preko mesa, premažite ih umućenim jajetom i dobro zalepite.
Stavi u pleh obložen papirom za pečenje i premažite odozgo ostatkom jajeta. Peći 20–25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 220 °C (ili dok testo lepo porumeni). Poslužite sa svežom zelenom salatom.
Faširane šnicle od ćuretine Stevo Karapandža
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa ćurećeg
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckan
- 1–2 čena belog luka
- 1 mala pavlaka
- 2 jaja
- So, biber, vegeta
- Peršunov list
- Malo brašna (ako je smesa previše mekana)
- Ulje za prženje
Priprema:
U velikoj posudi sjediniti mleveno meso, sitno iseckani luk, beli luk, pavlaku i jaja. Začinite sa soli, biberom, vegetom i peršinom. Ako je smesa retka, dodajte malo brašna.
Uzmite kašikom smesu i formirajte šnicle, možete ih blago pritisnuti rukom da dobiju oblik. Zagrejte ulje u tiganju na umerenoj vatri i pržite šnicle sa obe strane dok ne porumene.
Nakon prženja, možete ih stavite na papirne ubruse da se upije višak masnoće. Poslužite uz prilog po izboru (krompir, salata, pirinač…).
Bonus video:
Čokolada sa čvarcima




