Španska kuhinja nadaleko je poznata i cenjena, a u vrelim letnjim danima je njeno najpopularnije jelo u svetu gaspačo, crvena čorba od paradajza koja se servira hladna.
Kad temperature pređu 35 stepeni, telo traži osveženje i spolja i iznutra. I definitivno nam ne pada na pamet da stojimo pored šporeta!
Gaspačo, hladna španska čorba od paradajza i povrća, idealan je letnji obrok koji rashlađuje organizam i hidrira bolje nego mnogi napici. Ne zahteva kuvanje, lako se pravi i pun je vitamina!
Savršen je izbor za dane kad ne možete da zamislite težak obrok, a postoje mnoge varijante recepta za ovu crvenu čorbu. Mi vam predstavljamo najjednostavniji koji smo uspeli da pronađemo.
Sastojci:
- 4 paradajza
- 1 krastavac (manji)
- 1 crvena paprika
- 4 čena belog luka
- 1 mladi luk
- so po ukusu
- maslinovo ulje i sirće po potrebi
Priprema
- Iseckajte sitno povrće i ubacite u činiju.
- Posolite, prelijte maslinovim uljem i sirćetom, pa dobro promešajte, poklopite i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.
- Ujutro sve izblendajte ručne mikserom ili stavite u secka, sitneći sve dok ne dobijete kašastu smesu.
Po želji ukrasite listićima sveže nane, čeri paradajzom, krastavcem, krutonima, kašikom kisele pavlake...
BONUS VIDEO
6 zlatnih pravila za savršenu liniju i zdravlje





