Ne želite da bacite prezrele banane koje gledate već danima? Evo kako možete da ih iskoristite i napravite lak, a zdrav slatkiš.

Imate prezrele banane i ne znate kako da ih iskoristite?
Imamo ideju: napravite jednostavan banana hleb koji će vam svojim ukusom milovati nepca.
Kako biste ga napravili, neće vam biti potreban mikser, a nakon pripreme neće za vama ostati gomila prljavih posuda. Možete sve da pomešate u jednoj posudi.
Sastojci:
- 2,3 zrele banane srednje veličine
- 1/3 šolje putera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 3/4 šolje šećera
- 1 veliko jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 1/2 šolje brašna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a kalup dimenzija 20*10 cm, u kojem ćete peći banana hleb, premažite puterom.
Izgnječite banane viljuškom, pa dodajte otopljeni puter.
Kada to dobro umešate, dodajte sodu bikarbonu i so, a potom i šećer, jaje i ekstrakt vanile.
Na kraju dodajte i brašno i sve dobro umešajte.
Sipajte testo u pripremljeni kalup za hleb.
Pecite 55 do 65 minuta na 180C, a da li je banana hleb gotov proverite čačkalicom. Ako je gotov, onda vam ništa neće ostati na njoj.
Gotov banana hleb izvadite iz rerne i ostavite u plehu da se ohladi nekoliko minuta. Zatim ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja. Isecite i poslužite.
Dobro umotan, banana hleb će se moći na sobnoj temperaturi da bude mekan i svež i do 4 dana.
BONUS VIDEO
SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA