imate višak prezrelih banana?

Napravite zdravu poslasticu bez korišćenja miksera: Jednostavan recept za najmekši banana hleb koji se topi u ustima

0

Ne želite da bacite prezrele banane koje gledate već danima? Evo kako možete da ih iskoristite i napravite lak, a zdrav slatkiš.

Napravite banana hleb, koji može da bude svež i do 4 dana.
Napravite banana hleb, koji može da bude svež i do 4 dana. foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Imate prezrele banane i ne znate kako da ih iskoristite?

 

Imamo ideju: napravite jednostavan banana hleb koji će vam svojim ukusom milovati nepca.

 

Kako biste ga napravili, neće vam biti potreban mikser, a nakon pripreme neće za vama ostati gomila prljavih posuda. Možete sve da pomešate u jednoj posudi.


Sastojci:

 

 

  • 2,3 zrele banane srednje veličine
  • 1/3 šolje putera
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 3/4 šolje šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 1/2 šolje brašna

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni, a kalup dimenzija 20*10 cm, u kojem ćete peći banana hleb, premažite puterom.

 

Izgnječite banane viljuškom, pa dodajte otopljeni puter.

 

Kada to dobro umešate, dodajte sodu bikarbonu i so, a potom i šećer, jaje i ekstrakt vanile.

 

Na kraju dodajte i brašno i sve dobro umešajte.

 

Sipajte testo u pripremljeni kalup za hleb.


Pecite 55 do 65 minuta na 180C, a da li je banana hleb gotov proverite čačkalicom. Ako je gotov, onda vam ništa neće ostati na njoj. 

 

Gotov banana hleb izvadite iz rerne i ostavite u plehu da se ohladi nekoliko minuta. Zatim ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja. Isecite i poslužite.

 

Dobro umotan, banana hleb će se moći na sobnoj temperaturi da bude mekan i svež i do 4 dana. 

 

BONUS VIDEO

 

SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA

 

makonda-tracker