vredi isprobati

Pripremite ga sad i uživaćete tokom cele godine: Ovaj starinski recept za SLATKO OD SMOKAVA najlepši je koji postoji

0

Ako želite da napravite pravu domaću poslasticu koja odoleva vremenu, ovo je recept koji ne smete preskočiti.

Ovo je najlepše slatko koje ćete probati
Ovo je najlepše slatko koje ćete probatifoto: Shutterstock / elizaveta66

Slatko od smokava je pravi biser stare domaće kuhinje koji nosi sa sobom duh tradicije i miris detinjstva. Nekada je svaka kuća imala teglu ovog divnog dezerta, pažljivo spremljenu za drage goste uz čašu hladne vode.

 

Smokve, bogate prirodnim šećerima, savršeno se pretvaraju u slatku, gustu deliciju koja se polako vari i polako jede, u malim kašičicama.

 

Ovaj recept se prenosi s kolena na koleno, a svaki zalogaj vraća nas u vreme kada su naši stari znali da cene jednostavne, a savršene ukuse. Priprema slatkog od smokava traži strpljenje i ljubav, ali rezultat je nagrada za sve čulo. 

 

Starinski recept za domaće slatko od smokava

 

Sastojci:

 

  • 1 kg svežih sitnih smokava (po mogućstvu mladih, čvrstih)
  • 1,2 kg šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun (isečen na kolutove)
  • 1 vanilin šećer (po želji)
  • 1 šaka oraha (opciono, za punjene smokve)

 

Pripremite slatko na vreme
Pripremite slatko na vremefoto: TanitaKo/Shutterstock

Priprema:

 

  1. Smokve pažljivo operite i nožem skinite samo peteljke, vodeći računa da ih ne oštetite.
  2. U velikoj šerpi skuvajte sirup od šećera i vode: kuvajte dok se šećer potpuno ne rastopi i sirup ne postane blago gust.
  3. Kada je sirup gotov, lagano spuštajte smokve jednu po jednu u šerpu. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta bez mešanja, već povremeno protresite šerpu da se smokve ravnomerno oblože sirupom.
  4. Pred kraj kuvanja dodajte kolutove limuna i, po želji, vanilin šećer.
  5. Ako želite bogatiju verziju, možete pažljivo otvoriti svaku smokvu i u nju staviti po pola jezgra oraha pre nego što ih stavite da se kuvaju.
  6. Kada smokve postanu staklaste, a sirup gust, sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
  7. Sipajte slatko u sterilne tegle, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

 

Napomena:

 

  • Slatko od smokava je najlepše kada odstoji nekoliko dana, tada se ukusi najbolje prožmu. Servirajte ga tradicionalno – uz čašu hladne vode i kaficu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srbin Vlada napravio slatko od slanine

 

makonda-tracker