savršeni za doručak

Brzi, posni uštipci na koje je mirisala cela Jugoslavija: Recept za omiljeni doručak u Srbiji

0

Vreme je posta i sada nam treba mnogo ideja za posna jela, a ovo će vas vratiti u detinjstvo 

POSNI UŠTIPCI PRSTE DA POLIŽEŠ
POSNI UŠTIPCI PRSTE DA POLIŽEŠ foto: Shutterstock / V Dragana

Veliki Vaskršnji post je počeno i mnogi vernici se od juče pridržavaju strogih pravila koja se odnose njega. Među najpopularnijim jelima inače, pa i u postu su razne pikanterije od testa, a uštici su defintivno omiljeni na mnogim trpezama.

 

Evo kako da napravite posne uštipke, ukusne i mirisne, koji će vas vratiti u detinjstvo, jer svi koji su odrasli u Jugoslaviji dobro znaju da je svaka kuća u to vreme mirisala na ovo savršeno jelo.

Sastojci:

 

  • 20 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
  • 250-300 ml mlake vode
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za prženje
POSNI UŠTIPCI SAVRŠENI ZA DORUČAK I VEČERU
POSNI UŠTIPCI SAVRŠENI ZA DORUČAK I VEČERUfoto: Luis Echeverri Urrea/shutterstock

Priprema:

 

Kvasac izdrobiti, pomešati sa mlakom vodom i dodati kašičicu šećera, pa ostaviti da se aktivira. Kada se kvasac aktivira dodati so i brašno, pa varjačom zamesiti glatko testo. 

 

Testo dobro izlupati i ostaviti desetak minuta da naraste. U posudu za prženje sipati ulje, pa staviti da se zagreje. Kašikom vaditi uštipke i pržiti na umerenoj temepraturi. Vodite računa da se ravnomerno isprže sa svih strana.

 

Vadite uštipke na papirni ubrus, kako bi upio višak ulja. Uštipke služite tople, a jednako su dobri i hladni. Možete ih jesti sa slatkim ili slanim nadevom, ili ih posuti šećerom u prahu.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

Error in getting video.

 

makonda-tracker