Otkrivamo kako da koristite ove zdrave opcije za savršeno zgusnute čorbe, suoe i soseve.
Zgušnjavanje hrane poput domaće čorbice ne mora uvek uključivati upotrebu brašna.
Postoje zdravije alternative koje su jednostavne za korišćenje i verovatno ih već imate u svojoj kuhinji.
Bilo da želite laganiju teksturu ili preferirate bezglutensku opciju, ove tri namirnice će vam pomoći da vaša čorbica bude kremasta i bogata, a da pritom zadrži nutritivnu vrednost.
1. Žitarice
Dodavanje žitarica poput ječma ili prosa ne samo da će zgusnuti vašu čorbu, već će joj dodati i dodatnu nutritivnu vrednost. Tajna je u sluzi koju ove žitarice oslobađaju tokom kuvanja, čineći jelo gušćim i bogatijim.
2. Ovsene pahuljice
Usitnjene ovsene pahuljice su odlična alternativa brašnu. Pomešajte ih sa tečnošću iz čorbe, a zatim vratite u lonac. Ako ih ostavite cele, upiće tečnost i zgusnuti jelo, ali pahuljice će ostati vidljive u čorbi.
3. Krompir i skrobno povrće
Umesto klasične zaprške, dodajte jedan krompir u lonac dok kuvate čorbu. Nakon što omekša, izvadite ga, pretvorite u pire i vratite nazad u lonac. Ovaj trik će vam dati gustu teksturu bez menjanja ukusa jela. Takođe, možete koristiti i drugo skrobno povrće, ali krompir je najpraktičniji izbor.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako se pravi čorba od vrganja?