Od samog pogleda na njega budi se apetit
Lahmadžun je jelo koje se danas može naći na trpezama ljudi širom sveta, a vodi poreko iz čuven i nadaleko poznate turske kuhinje.
Ovo jelo obožavaju svi, i stari i mladi, a ako i ne bi kad je u njemu savršen spoj najukusnijih sastojaka koji svojim ukusom mame uzdahe i teraju vas da jedete, što bi narod rekao, dok "ne puknete".
Evo recepta za jedno od najpopularnijih turskih jela koje ćete sigurno obožavati već od prvog zalogaja.
Potrebno je:
- 200 g mlevene junetine
- 1 crni luk srednje veličine
- 3 čena belog luka
- 1 šaka peršina
- 1 sveža crvena paprika
- 4 kašike pasiranog paradajza
- 1 kašičica mlevenog čilija
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- so, biber
Sastojci za testo:
- 300 g brašna
- 15 g svežeg kvasca
- 250 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- kašika šećera
- 1 kašika maslinova ulja
- 3 kašike mleka
Priprema:
Povrće iseckajte na sitno, najbolje ručno, ne valja da bude kaša, a onda dodajte u mleveno meso i rukom sve lepo sjedinite. Dodajte začine koje volite i umesite gustu smesu.
U posudu stavite mlako mleko, šećer, kvasac i malo brašna i pustite da nadođe, a potom ga sipajte u posudu sa brašnom, dodajte so i vodu i zamesite testo koje će biti mekano.
Ostavite da naraste premazano uljem oko sat vremena, pa ga nako toga podelite na pet jednakih delova. Dobijene kugle razvaljajte što je tanje moguće i pazite da vam se testo ne lepi za radnu površinu.
Stavite na njega dve kašike nadeva i zatim prstima lagano nadev raširite po celom testu i malo ga utisnite. Postupak ponovite i sa preostalim kuglama koje ste rastanjili. Stavite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta.
Bonus video:
Lignje na morski način