Da li ste znali da bez farbe možete dobiti najlepša zelena jaja koja su pri tom i zdrava i bezbedna za upotrebu?
Pred Uskrs mnoge domaćice se dovijaja na razne načine tražeći ideje kako da ofarbaju jaja na Veliki petak. I dok je nekima lakše da samo bućnu već kuvana jaja u industrijsku farbu ima i onih kojima je zdravlje na prvom mestu, pa traže zdraviju alternativu.
Za ovu drugu kategoriju pitali smo travara Marka Stevanovića da nam otkrije na koje načine i pomoću kojih biljaka se mogu ofarbati jaja tako da budu lepa, ali što je najvažnije, zdrava i bezbedna za konzumaciju.
On otkriva koje biljke iz prirode će vam omogućiti da jaja obojite u zeleno tako da budu toliko lepa da bez ikakvih nalepnica i ukrasa mogu da idu pravo na izložbu.
- Kada je u pitanju farbanje jaja u zelenu boju najbolje je koristiti listove koprive, spanać, brokoli, zelje ili nanu - kaže Marko, pa dodaje:
- Pre pojave savremenih tehnologija, ljudi su koristili prirodne izvore za sve svoje potrebe. Takođe, koristili su određene biljke za bojenje tkanine u zavisnosti od toga koju boju žele da dobiju.
On je takođe s našim čitaocima podeli i recept koji daje najbolje rezultate:
- Osnovni recept je sledeći: stavimo 1 šolju određene biljke (ili kombinacije biljaka) u šerpu, takođe dodamo vodu u odnosu 1:2. Kada voda provri, smanjimo vatru i ostavljamo biljke da se kuvaju od 20 minuta do 1h u zavisnosti od intenziteta boje koje želimo. Posle toga procedimo tečnost i dodamo 3 kašičice sirćeta. Prokuvana jaja stavimo u dobijenu tečnost i ostavimo ih da stoje. Što duže stoje to će se bolje ofarbati. Možemo ih namazati uljem na kraju kako bi izgledala sjajnije.
To je sve, jaja će biti intenzivne zelene boje, zdrava, ukusna i prelepa.
Bonus video:
Farbanje uskršnjih jaja