Čokoladne torte su nešto čemu je veoma teško odoleti, a one koje u sebi imaju i neku voćnu notu definitivno su broj jedan
Svečana trpeza često je bogata raznim specijalitetima, a bez slatkiša se ne može zamisliti ni jedan važan događaj. Od rođendana, slava, svadbi i drugih veselja torte su neizostavni deo, a ako su od čokolade, e to je pun pogodak.
Baron torta je jedna od najlepših koje možete zamisliti i napraviti zato dobro pogledajte postupak pripreme i birajte najkvalitetnije sastojke koji čin da torta bude potpuno neodoljiva.
Pripremite sledeće sastojke, uložite trud i samo gledajte kao vaši gosti, ali i ukućani uživaju u savršenom spoju ukusa čokolade i maline.
Potrebno je za 4 kore:
- 12 belanaca
- 160 g šećera
- 70 g brašna
- 20 g kakao praha
- 160 g oraha
Čokoladni fil:
700 ml mleka
12 žumanca
2 pudinga od čokolade
10 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
250 g maslaca
150 g čokolade
Fil od maline:
- 450 g malina
- 1 kesica pudinga od vanile
- 350 ml vode
- 200 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica želatina
Priprema:
Kore: Umutite penasto 6 belanaca, pa dodajte malo po malo 80 g šećera sve dok ne dobijete čvrt šne, pa dodajte 35 g brašna, 10 g kakao praha i 80 g mlevenih oraha. Zatim lagano varjačom promešajte, pa podeliti u dva kalupa prečnika 22 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Ponovite postupak i za druge dve kore.
Fil od čokolada: U šerpu sipajte 200 ml mleka, pa dodajte žumanca i dva pudinga od čokolade,važno je da vam se ne stvore grudvice. U ostatak mleka, dodajte šećer i vanilin šećer i stavite da prokuva, pa mu dodajte mleko sa pripremljenim žumancima i pudingom. Kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sipajte u plastičnu posudu i umutite mikserom i pokrijete samolepljivom folijom da se ne napravi korica dok čekate da se ohladi na sobnu temperaturu. Zatim umutite maslac i dodajte u ohlađen fil neprestano muteći. Fil podelite na četiri dela.
Fil malina: U šerpu stavite želatin sa malo vode da nabubri, pa dodajte šećer, vanilin šećer i vodu stavite da ključaju oko 3 minuta ,a onda dodajte maline i kuvajte još 3,4 minuta. Puding od vanile rastvorite u vodi i skuvajte fil. Dodajte mu fil sa malinom i ostavite da se prohladi. Promešajte da se želatin otopi i fil podelite na tri dela. Ostavite 20-30 minuta da se ohladi.
Na tacnu stavite prvu koru, pa čokoladni fil, pa fil od maline i ponovite dok sve ne potrošite. Na kraju završite čokoladnim filom i ukrasite po želji.
Bonus video:
Zasladite se slaninom