nema joj ravne

Savršen spoj čokolade i kremastog fila od maline: Recept za BARON TORTU koja je kraljica svake svečane trpeze

0

Čokoladne torte su nešto čemu je veoma teško odoleti, a one koje u sebi imaju i neku voćnu notu definitivno su broj jedan 

BARON TORTA RECEPT
BARON TORTA RECEPT foto: Shutterstock / AS Foodstudio

Svečana trpeza često je bogata raznim specijalitetima, a bez slatkiša se ne može zamisliti ni jedan važan događaj. Od rođendana, slava, svadbi i drugih veselja torte su neizostavni deo, a ako su od čokolade, e to je pun pogodak.

 

Baron torta je jedna od najlepših koje možete zamisliti i napraviti zato dobro pogledajte postupak pripreme i birajte najkvalitetnije sastojke koji čin da torta bude potpuno neodoljiva.

 

Pripremite sledeće sastojke, uložite trud i samo gledajte kao vaši gosti, ali i ukućani uživaju u savršenom spoju ukusa čokolade i maline

 

 

Potrebno je za 4 kore:

 

  • 12 belanaca
  • 160 g šećera
  • 70 g brašna
  • 20 g kakao praha
  • 160 g oraha

 

Čokoladni fil:

 

700 ml mleka

12 žumanca

2 pudinga od čokolade

10 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

250 g maslaca

150 g čokolade

 

NAJLEPŠA ČOKOLADNA TORTA SA MALINAMA
NAJLEPŠA ČOKOLADNA TORTA SA MALINAMA foto: Chiociolla/Shutterstock

Fil od maline:

 

  • 450 g malina
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 350 ml vode
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica želatina

 

Priprema:

 

Kore: Umutite penasto 6 belanaca, pa dodajte malo po malo 80 g šećera sve dok ne dobijete čvrt šne, pa dodajte 35 g brašna, 10 g kakao praha i 80 g mlevenih oraha. Zatim lagano varjačom promešajte, pa podeliti u dva kalupa prečnika 22 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Ponovite postupak i za druge dve kore. 

 

ČOKOLADNA TORTA SA FILOM OD MALINA
ČOKOLADNA TORTA SA FILOM OD MALINA foto: Shutterstock/

 

Fil od čokolada: U šerpu sipajte 200 ml mleka, pa dodajte žumanca i dva pudinga od čokolade,važno je da vam se ne stvore grudvice. U ostatak mleka, dodajte šećer i vanilin šećer i stavite da prokuva, pa mu dodajte mleko sa pripremljenim žumancima i pudingom. Kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sipajte u plastičnu posudu i umutite mikserom i pokrijete samolepljivom folijom da se ne napravi korica dok čekate da se ohladi na sobnu temperaturu. Zatim umutite maslac i dodajte u ohlađen fil neprestano muteći. Fil podelite na četiri dela.

 

Fil malina: U šerpu stavite želatin sa malo vode da nabubri, pa dodajte šećer, vanilin šećer i vodu stavite da ključaju oko 3 minuta ,a onda dodajte maline i kuvajte još 3,4 minuta. Puding od vanile rastvorite u vodi i skuvajte fil. Dodajte mu fil sa malinom i ostavite da se prohladi.  Promešajte da se želatin otopi i fil podelite na tri dela. Ostavite 20-30 minuta da se ohladi.

 

Na tacnu stavite prvu koru, pa čokoladni fil, pa fil od maline i ponovite dok sve ne potrošite. Na kraju završite čokoladnim filom i ukrasite po želji. 

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker