obavezno probajte

Nekoliko kriški deluje SUPERSNAŽNO: 5 stvari zbog kojih na stolu treba da držite ISEČEN LIMUN

0

Jedna od najzdravijih voćki na planeti učiniće mnogo za vaše zdravlje ako je konzumirate redovno, a dobro je poznato da je čak i njen miris toliko snažan i moćan da može da utiče na naše unutrašnje stanje

foto: Rutul Naik Photography/Shutterstock
foto: Rutul Naik Photography/Shutterstock

Limun je maltene sinonim za vitamin C, ali daleko od toga da je on jedina hranljiva materija koju ovo voće sadrži u značajnoj količini ― tu su i vitamini A i B, mangan, bakar, kalcijum, mangezijum, antioksidansi itd. Lista blagotvornih dejstava limuna po zdravlje gotovo je beskrajna, jer on poboljšava imunitet, alkalizuje organizam, pozitivno deluje na zdravlje jetre, digestivnog trakta,sprečava pojavu kamena u bubregu, deluje antibakterijski, sadrži 22 antikancerogena jedinjenja, poboljšavaju vid...


Međutim, ne samo što će vam konzumiranje limuna pomoći, već on moćno deluje i kada se samo udišu njegovi sastojci! Dovoljno je da isečete limun na kriške i stavite ga na sto, bilo pored kreveta da širi svoje mirise dok spavate ili nasred sobe tokom dana, a on će delovati na sledeće načine.

 

  • Poboljšava kvalitet vazduha


Jedno od svojstava limuna jeste i detoksikacija, što ga čini efikasnim sredstvom za pročišćavanje vazduha. Uz to, svojim antibakterijskim dejstvom pomoći će da pročistite disajne puteve od nosnih kanala do pluća dok spavate i da dišete lakše u snu.

 

limun
foto: Shutterstock
  • Umanjuje stres

 

Limun je jedan od prirodnih razarača stresa, jer stimuliše proizvodnju serotonina, hormona sreće, i pomaže u regulaciji anksioznosti i smanjuje stres i nagle promene raspoloženje.

 

  • Pomaže u regulaciji krvnog pritiska


Sastojci ove voćke pomažu u regulisanju cirkulacije i snižavaju krvni pritisak, pre svega zahvaljujući antioksidativnom dejstvu vitamina C i snižavanju nivoa triglicerida.

 

  • Tera insekte

 

Bez obzira na to koji insekt vam pravi probleme i koje je doba godine, imajte u vidu da je jedno istraživanje pokazalo da komarci i mravi ne podnose mirise koje ispuštaju citrusi. Zato se veruje da je trljanje kože korom limuna odličan način da sprečite ujede komaraca, a da je isečen limun nasred stola najbolje prirodno sredstvo za odbijanje ovih dosadnih stvorenja.

 

  • Poboljšaće vam koncentraciju

 

Japanski naučnici sproveli su studiju nakon koje su izveli zaključak da ljudi prave manje grešaka na poslu ukoliko se prostorijom širi mirus citrusa, a on navodno deluje tako što povećava koncentraciju i memoriju.
 

 

makonda-tracker