njam

Savršen predlog za NEDELJNI RUČAK: Najukusniji krompir i rolovana teletina koji se tope u ustima (RECEPT)

0

Ako želite da svoje ukućane počastite ukusnim ručkom od kojeg kreće voda na usta evo jednog predloga koji će im se sigurno dopasti 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i mnogi spremaju poseban meni za taj period godine. 

 

Neki se uvek drže oprobanih recepata, dok drugi s vremena na vreme ubacuju nove đakonije na svoju božižnu trpezu. Evo jednog od predloga menija za taj praznik.  

 

MIRISNI KROMPIR

 

Krompir je neizostavan na mnogim trpezama
Krompir je neizostavan na mnogim trpezamafoto: Shutterstock / Tatiana Volgutova

SASTOJCI

 

  • krompir - 10 komada
  • šampinjoni - 200 grama 
  • crni luk - dve glavice 
  • beli luk - dva čena
  • paprika - slatka začinska 
  • susam - oko 50 grama 
  • ulje  - 2- 3 kašike
  • slanina - malo  
  • biber - po ukusu
  • kim - po ukusu
  • so - po ukusu

 

 

PRIPREMA

 

Za početak bi trebalo da oljuštite i operete krompir. Posle toga na svakom krompiru odsecite vrhove, a sredinu izdubite.

 

Na ulju ispržite iseckani crni luk. Zatim dodajte šampinjone iseckane na listiće, slaninu, sredinu krompira i kim, a onda posolite i pobiberite.

 

Smesom koju dobijete napunite krompire, a onda ih preklopite sa odsečenim vrhovima.

 

Sve ih poređajte u jednu podmazanu posudu, a onda  pospite seckani beli luk i paprikom sa ruzmarinom i susamom.

 

Poklopite sud i ostavte da se peče oko pola sata, a nakon toga skinite poklopac i zapecite malo odozgo kako bi krompiri porumeneli.

 

ROLOVANA TELETINA

 

SASTOJCI

 

  • teletina - oko jednog kg
  • slaninica -oko 250 grama
  • šargarepa - 150 grama
  • senf - jedna kašika
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu

 

 

PRIPREMA

 

Prvi korak je da komad teletine stavite na dasku i onda ga začinite. Dodajte so, biber i malo senfa.

 

Na kockice iseckajte slaninu i šargarepu, a onda ih namestite na sredinu mesa.

 

Posle toga meso uvijte u rolnu i vežite kanapom, tako da razmak bude oko jednog centimetra.

 

Onda teletinu ubacite u pleh, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 60 minuta na 180 stepeni.

 

Kad se ispeče skinite foliju i onda ostavote još oko 25 minuta da porumeni.

 

Meso bi trebalo da sečete na mestima na kojima se nalazi kanap. 

 

 

Bonus video: 

 

 

makonda-tracker