Palačinke su nešto što malo ko na ovom svetu nije probao barem jednom.
Palačinke su nešto što mnogi vole, bilo one u slatkoj ili slanoj verziji.
No, za bilo koji recept za palačinke da se odlučite, morate prethodno da spremite fil odnosno testo.
SASTOJCI ( za 20-ak palačinki )
- jaja - četiri komada
- meko brašno - oko 400 grama
- sveže mleko - oko pola litre
- kisela voda - oko 400 ml
- vanilin šećer - dve kesice
- so - na vrh male kašičice
- ulje - jedna kašika za smesu + za podmazivanje tiganja
PRIPREMA
Za početak prvo umitte jaja, a posle toga dodajte vanilini šećer i so (samo na vrh male kašike).
A sada možete da dodate i sve ostale sastojke. Na prvom mestu po polovinu mleka i brašna, a onda opet sve to lepo umutite.
Posle toga možete da ponovite radnju, samo sa drugim polovinama mleka i brašna. Dodajte i njih, pa onda opet sve lepo umutite.
Kad se smesa sjedini, onda lagano dodajte i ulje i kiselu vodu i mutite još malo.
Obratite pažnju da smesa koju ste napravili nema grudvice, a kad završite sa mućenjem, onda možete da ostavite da odstoji nekih pola sata u frižideru.
SAVETI ZA PEČENJE PALAČINKI
Proces uopšte nije komplikovan. Tiganj podmažete uljem i lepo ga zagrejete. A onda kutlačom sipate deo smese dovoljan za jednu palačinku i pustite da se razlije po tiganju.
Imajte na umu da nije neophodno da non-stop dodajete ulje na tiganj, već recimo posle svake tri ili četiri palačinke.
Dovoljno je da na svaka 3-4 komada nanesete malo ulja.
Ako želite da vaše testo bude veoma mekano, trebalo bi da prekrijete tek ispečene palačinke kesom ili krpom i da pustite da odstoji nekih 10-ak minuta.
Bonus video: