stara škola

Recept za domaće čaije: Pecivo koje su naše bake i deke obožavali, ali sad ga skoro i nema u pekarama

0

Čaije su pecivo koje je nekada bilo veoma popularno, a koje se danas skoro i ne može naći u pekarama. 

Recept za čaije, koje se danas mogu veoma teško naći u pekarama, je veoma lagan
Recept za čaije, koje se danas mogu veoma teško naći u pekarama, je veoma lagan foto: Shutterstock / ltummy

Kako ste rekli - čaije? Da - čaije! Dobro ste pročitali.

 

Mnogi nikada nisu čuli za ovo pecivo, a nisu ga ni probali. Niš je bio prepoznatljiv po njemu, ali pre više decenija bilo je popularno u celoj zemlji.

 

Bilo ga je u svim pekarama, spremalo se po domaćinstvima, ali danas ga retko gde možete naći.

 

No, recept uopšte nije težak, pa možete pokušati da ga spremite,   

 

SASTOJCI

 

  • hlebno brašno - 1 kilogram
  • stariji beli sir - oko 350 grama 
  • ulje - oko dva dcl
  • so - jedna kašika
  • svež kvasac - pola paketića, oko 25 grama
  • jos 1 dcl ulja

 

 

PRIPREMA

 

Prvi korak je da stavite kvasac u toplu vodu, a onda sačekajte da zapenuša. Posle toga možete dodati ulje, so, kao i još tri dcl tople vode.

 

Malo po malo dodajte brašno i lagano mesite testo. Testo bi trebalo da ima čvrstoću kao hleb. Kad to završite neophodno je da ga umotate u krpu i ostavite da odstoji oko vremena, a nakon toga možete da ga premesite.

 

Sad je momenat da rukom iskidate komade testa, a onda ih lepo istanjite i dobro nafilujte.

 

Lepo zatvoriti sa svih strana. Testo je masivno pa ćete moći da se razvuče obmota nadev kako ne bi curio.

 

Sad napravite loptice i poređajte ih u podmazanu i brašnom posutu tepsiju.

 

Ostavite oko 10-15 minuta kako bi narasli, a onda premažite filom i pecite na oko 200 stepeni. Pecite sve dok ne porumene.

 

FIL 

 

Neophodno je da izdrobite sir i da ga pomešate sa uljem, a tek posle možete da nadevate čaije.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker