Isprobajte recept za prefine lepinjice koje se peku manje od 20 minuta, a odlične su za burgere, sendviče...
Ako biste da napravite mekane i ukusne lepinje bez puno truda, isprobajte recept za ovo testo.
U pitanju je nešto između japanskog mlečnog testa i onog za brioš lepinje.
Potrebni su vam najobičniji sastojci, a ono što ovaj recept izdvaja je nešto drugačija priprema od uobičajene, pa se u testo dodaje smesa koja nalikuje pasti.
Sastojci:
- 2 kašike brašna
- 2 kašike vode
- 4 kašike mleka
Za testo:
- 120 ml mleka
- 1 kašika suvog kvasca
- 320 g brašna
- 1 kašičica soli
- 2,5 kašike šećera
- 1 celo jaje + 1 žumance
- 42 g neslanog putera
Za premazivanje:
- 1 celo jaje
- malo mleka
Priprema:
- U šerpici pomešajte brašno vodu i mleko i kuvajte dok se ne dobijete smesu koja izgleda kao pasta, neprestano mešajte.
- U posudi pomešajte toplo mleko, vodu i kvasac, pa dodajte šećer i promešajte. Ostavite da se aktivira nekih 10 minuta.
- U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i pastu koju ste prethodno napravili.
- Dobro umutite mikserom, pa dodajte jaje i žumance. Opet malo sjedinite mikserom, pa dodajte puter (sobne temperature) i mutite sve dok ne dobijete testo koje se ne lepi.
- Nauljite posudu i stavite testo unutra, pa pokrijte mokrom krpom. Ostavite da nadođe sat do sat i po vremena.
- Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, a zatim ga kratko premesite i podelite na 6 jednakih delova i oblikujte loptice.
- Poređajte u pleh obložen pek-papirom, pa pokrijte i ostavite još nekih 1-2 sata.
- Umutite jaje sa mlekom i premažite lepinje, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 18 minuta.
Bonus video
Lažne mini-pite od praziluka
( Glossy )