Kažu da ko ga jednom proba, teško da će nastaviti kroz život da korača bez njega.
Salep je jedna vrsta slatkog toplog napitka. Konkretno, salep u prahu uz pomoć kojeg ćete spremiti ovo piće sadraži osušeno korenje orhideje.
U prahu može biti nekoliko vrsta divljih orhideja, a u nekim slučajevima u njemu se nalazi samo gomolj orhideja. Može se spremati i sa vodom i sa mlekom, u zavisnosti od vaših preferencija.
Ovaj recept je u naše krajeve svojevremeno stigao iz Turske, gde se tradicionalno koristio i za lečenje upale želuca, kao i protiv dijareje.
SASTOJCI:
- Voda ili mleko (po izboru) - 1 litar
- Salep u prahu - 1 kašika
- Cimet, đumbir, šećer - može sve zajedno, a mogu i samo cimet ili đumbir uz šećer
PRIPREMA:
Napunite jednu šerpu mlakom vodom ili mlekom. Sipajte u nju jednu kašiku salepa u prahu i mešajte sve dok ne nestanu sve grudvice. Nemojte previše zagrevati ringlu, nego umereno.
Nakon što voda provri, dodajte šećer, pa onda kuvajte još malo. Budite jako pažljivi da ne iskipi, a proces će biti gotov kad se smesa malo zgusne.
Sipajte u čašu ili šolju i prelijte cimetom. Ukoliko volite malo drugačiji ukus, možete dodati i đumbir.