(recept)

Pire krompir bez margarina, maslaca, putera... Zvali ga posno ili vegansko, ovo jelo ćete praviti jednom nedeljno

1

Kako napraviti savršen pire krompir, ukusan i kremast prilog svakom jelu?

Krompir pire bez mleka i margarina može biti jednako kremast
Krompir pire bez mleka i margarina može biti jednako kremastfoto: Tatjana Baibakova/Shutterstock

Jela od krompira spadaju u omiljena na našim prostorima, a slasni pire krompir je svakako jedno od jela kojima niko ne može da odoli.


Zasitno, mekano, fino i ukusno, ovo je jelo koje se priprema vrlo lako, a ako želite da izbegnete sastojke životinjskog porekla, laktozu ili proteine kravljeg mleka, obavezno probajte ovu varijantu veganskog krompir pirea.

 

Ovako pripremljeno jelo možete držati u frižideru i do pet dana.


Sastojci:

 

  • 1 kilogram krompira
  • 1/2 kašike soli
  • 200 ml biljnog mleka (bademovo, pirinčano, sojino, ovseno...)
  • 4 kašike maslinovog ulja

 

Priprema

  1. Oljuštite krompir i ostavite ga da odstoji u hladnoj vodi najmanje dva sata.
  2. Skuvajte krompir, pa procedite vodu kad bude mekan.
  3. Ispasirajte krompir zadnjom stranom viljuške ili mikserom.
  4. Dodajte ulje i so, pa dobro promešajte.
  5. Zatim, postepeno sipajte vruće ili toplo biljno mleko, uz mešanje. Sipajte dok ne budete zadovoljni gustinom.

 

makonda-tracker