Muhalebija je proglašena za jedan od najlepših poslastica na svetu. Evo kako se pravi...
Postoji mnogo priča o nastanku muhalebije, dezerta koji se danas smatra turskim specijalitetom.
Jedna od njih jeste da je ova poslastica postala poznata kada ga je persijski kuvar poslužio arapskom generalu po imenu al Muhalab bin Abi Sufra u 7. veku.
Njemu se toliko dopao dezert da ga je ponizno nazvao po sebi, dok kuvaru niko ne zna ime.
Ovaj kremasti dezert se ipak obično smatra turskom poslasticom i proglašen je za jedan od najlepših slatkiša na svetu.
Mnoge podseća na sutlijaš, samo bez pirinča.
Priprema se brže od sutlijaša, jer nije potrebno vreme za kuvanje pirinča te je za pripremu muhalebije potrebno samo 10 minuta.
Koliko je rasprostranjen u turskoj kuhinji svedoči i knjiga Marijane Jerasimoms o otomanskoj kuhinji, prema kojoj muhalebija "nikada nije bila odsutna sa sultanove sofre"i da je bila među najpopularnijim jelima na javnim proslavama.
Ako volite mlečne dezerte i kokos, onda je ovaj kolač pravi izbor za vas
Sastojci:
- litar mleka
- 100 grama putera
- 4 kašike kokosovog brašna
- 6 kašika griza
- 200 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- dekoracija po ukusu
Priprema
Prvo otopite puter, pa promešajte sa grizom. Potom prelijte mlekom i sve dobro promešajte, pa sipajte šećer i vanilin šećer.
Kuvajte sve ovo dok se ne zgusne,pa dodajte kokosovo brašno i kuvajte još tri minuta uz konstantno mešanje.
Sipajte dezert u čaše i ostavite da se ohladi.
Po želji možete da ukrasite mlevenim lešnicima, bademima, simetom, brusnicama, kakaoom ili čime god želite.