Recept za čuveni lambada kolač s mekanim biskvitom i kremastim filovima
Prva asocijacija na reč "lambada" obično je istoimeni hit "Kaome" iz 1989. godine i nezaboravni ples, ali je za ljubitelja slatkiša ovo i ime jednog od najlepših slatkiša na svetu!
Savršeno je kremast, mekan, nežan, a tako zanimljiv, drugačiji i vedar – baš kao "Lambada"!
Sastojci
Za koru:
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 8 kašika brašna
- 8 kašika šećera
Za beli fil:
- pola litra mleka
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- 150 grama margarina
Za narandžasti fil:
- 9 kašika šećera
- 3 kesice pudinga od vanile
- 1 litar soka od pomorandže
Za čokoladnu glazuru:
- 7 kašika ulja
- 200 grama čokolade za kuvanje
Još:
- pakovanje keksa po ukusu
Priprema
- Odvojte belanca, pa ih dobro umutite u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom dodajte šećer, nastavite da mutite, i ubacite i žumanca jedno po jedno.
- Nakon što dobijete finu penastu smesu, sipajte prosejano brašno i sve lepo sjedinite. Sipajte u posudu za pečenje, koja je prethodno podmazana ili obložena pek-papirom, pa pecite najmanje 20 minuta u rerni zagrejajnoj na 180 stepeni.
- Za to vreme, pomešajte puding od vanile sa šećerom i malo soka, a ostatak soka stavite na vatru. Kad proključa, sklonite s ringle, umešajte smesu od pudinga, pa vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne.
- Dok je fil od pomorandže još vruć, sipajte ga preko kore i tresnite da se lepo rasporedi. Zatim poređajte red keksa i ostavite da se hladi.
- Nakon toga, pomešajte brašno sa šećerom i malo mleka, a ostatak mleka stavite da se kuva. Kad proključa, sklonite s vatre, dodajte smesu od brašna, pa vratite da se kuva. Zatim prebacite u drugu posudu i prekrijte providnom folijom da se tako hladi. Ohlađen fil umutite mikserom, pa mu dodajte margarin i sve lepo sjedinite. Namažite ovaj beli fil preko keksa.
- Potom na pari otopite izlomljenu čokoladu sa uljem, pa kad se malo prohladi, sipajte preko belog fila.
- Stavite u frižider da se stegne.
- Ako želite da služite lambadu kao sitan kolač za slavu, secite na tanke kocke, kao bajaderu, a ako želite da ga poslužite uz kafu i nevezano za priliku, secite na veće kocke i uživajte u svakom predivnom zalogaju.
( Glossy )