(recept)

I za slavu i za svaki dan: Ultrakremasti LAMBADA KOLAČ čiji se ukus i miris ne zaboravljaju

0

Recept za čuveni lambada kolač s mekanim biskvitom i kremastim filovima

foto:  Recipe Videos/YouTube Printscreen
foto: Recipe Videos/YouTube Printscreen

 

Prva asocijacija na reč "lambada" obično je istoimeni hit "Kaome" iz 1989. godine i nezaboravni ples, ali je za ljubitelja slatkiša ovo i ime jednog od najlepših slatkiša na svetu!


Savršeno je kremast, mekan, nežan, a tako zanimljiv, drugačiji i vedar – baš kao "Lambada"!

 

Sastojci


Za koru:

 

  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika šećera

 

Za beli fil:

 

  • pola litra mleka
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • 150 grama margarina

 

Za narandžasti fil:

 

  • 9 kašika šećera
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 1 litar soka od pomorandže

 

Za čokoladnu glazuru:

 

  • 7 kašika ulja
  • 200 grama čokolade za kuvanje

 

Još:

  • pakovanje keksa po ukusu

 

Priprema

 

 

  • Odvojte belanca, pa ih dobro umutite u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom dodajte šećer, nastavite da mutite, i ubacite i žumanca jedno po jedno.
  • Nakon što dobijete finu penastu smesu, sipajte prosejano brašno i sve lepo sjedinite. Sipajte u posudu za pečenje, koja je prethodno podmazana ili obložena pek-papirom, pa pecite najmanje 20 minuta u rerni zagrejajnoj na 180 stepeni.
  • Za to vreme, pomešajte puding od vanile sa šećerom i malo soka, a ostatak soka stavite na vatru. Kad proključa, sklonite s ringle, umešajte smesu od pudinga, pa vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne.
  • Dok je fil od pomorandže još vruć, sipajte ga preko kore i tresnite da se lepo rasporedi. Zatim poređajte red keksa i ostavite da se hladi.
  • Nakon toga, pomešajte brašno sa šećerom i malo mleka, a ostatak mleka stavite da se kuva. Kad proključa, sklonite s vatre, dodajte smesu od brašna, pa vratite da se kuva. Zatim prebacite u drugu posudu i prekrijte providnom folijom da se tako hladi. Ohlađen fil umutite mikserom, pa mu dodajte margarin i sve lepo sjedinite. Namažite ovaj beli fil preko keksa.
  • Potom na pari otopite izlomljenu čokoladu sa uljem, pa kad se malo prohladi, sipajte preko belog fila.
  • Stavite u frižider da se stegne.
  • Ako želite da služite lambadu kao sitan kolač za slavu, secite na tanke kocke, kao bajaderu, a ako želite da ga poslužite uz kafu i nevezano za priliku, secite na veće kocke i uživajte u svakom predivnom zalogaju.

 

 

makonda-tracker