Napoleon torta ima nekoliko svojih verzija, pa čak je poznata i slana, ali jedinstven recept za kore koje se prave u tiganju je nešto što će vas osvojiti već prvim zalogajem.
Napoleon torta je neodoljiva i ko god je jednom proba, uvek se iznova vraća starom proverenom receptu koji ne zahteva pečenje u rerni.
Kremasti fil koji podseća na krempite je nezaboravnog ukusa, a hrskave kore daju dodatnu čar. Napoleon torta se sprema na jako jednostavan način, ali je to ne čini manje lepom od komplikovanih i teških torti koje zahtevaju veliko umeće.
Sastojci:
Za koru:
- 450 g brašna
- 100 g šećera
- 25 g putera
- 3 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za fil:
- 700 ml mleka
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 3 kašike brašna
- 100 g putera
Priprema:
Umutite jaja, šećer i so, pa dodajte puter i prašak za pecivo i sve zajedno mutite dok se ne sjedini. Da biste umesili testo, u dobijenu smesu dodajte brašno, pa testo pokrijte i ostavite oko 20 minuta da odmori.
Testo podelite na devet delova i svaki razvucite što je tanje moguće i onda svaku stranu pecite u tiganju po dva minuta. Da biste dobili pravilan oblik testa, prekrijte ga tiganjem i višak sklonite, pa ga izblendajte.
Za pripremu fila potrebno je da u jaja dodate šećer, vanilin šećer i tri kašike mleka, pa sve to umutite. Kada dobijete glatku smesu onda dodajte preostalo mleko i promešajte. Bitno je da kuvate sve dok ne dobijete gustu smesu i obavezno neprestano mešajte. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi, pa kad se ohladi dodajte puter koji ste penasto umutili i sve to sjedinite mikserom.
Nakon toga na jedan tanjir namažite fil i stavite prvu koru, zatim i nju premažete filom i stavite novu, pa sve to ponavljajte dok ne potrošite kore. Na kraju ostatkom fila premažite celu tortu i prethodnom izblendiranim ostatkom testa pospite vašu poslasticu. Ostavite je u frižideru najbolje na šest do sedam sati.