ukusno

Ne treba vam umeće — JEDNOSTAVNO se sprema: Najbrži način i najbolji recept za DŽEM OD ŠLJIVA

0

Niko neće moći da odoli njegovom ukusu. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Sastojci:

 

  • 2 kg šljiva (neočišćenih)
  • 1,5 kg šećera
  • 1 dl ruma
  • 2 dl vode
  • 1 dl sirćeta

 

 

Priprema

 

Potrebno je da dobro operete šljive, a zatim da ih je potrebno precepiti na pola i odstraniti koščice, a nakon toga stavite sve šljive u šerpu i dodajte vodu. Sve to kuvajte i kada provri nastavite još 10 do 15 minuta. 

 

U drugu šerpu stavite sirće i šećer. Na početku pripreme će smesa biti veoma suva dok se šećer ne otopi. Nakon toga ovu smesu dodajte u šljive i nastavite da kuvate. 

 

Kroz nekoliko minuta dodajte i rum. Nakon toga kuvajte još malo, odnosno onoliko koliko želite da vaš džem bude gust. Ukoliko želite da je gušći duže ga kuvajte i suprotno, ako želite da bude ređi. 

 

Nakon toga možete džem sipati u zagrejane tegle koje ćete napunjene ređati u pleh i staviti u rernu na 100 stepeni oko 10 do 15 minuta. Kada izvadite tegle prekrijte ih krpom kako bi džem bio što duže na toplom. Ovim ćete zimnicu osigurati na duži period. 

 

 

 

makonda-tracker