Niko neće moći da odoli njegovom ukusu.
Sastojci:
- 2 kg šljiva (neočišćenih)
- 1,5 kg šećera
- 1 dl ruma
- 2 dl vode
- 1 dl sirćeta
Priprema
Potrebno je da dobro operete šljive, a zatim da ih je potrebno precepiti na pola i odstraniti koščice, a nakon toga stavite sve šljive u šerpu i dodajte vodu. Sve to kuvajte i kada provri nastavite još 10 do 15 minuta.
U drugu šerpu stavite sirće i šećer. Na početku pripreme će smesa biti veoma suva dok se šećer ne otopi. Nakon toga ovu smesu dodajte u šljive i nastavite da kuvate.
Kroz nekoliko minuta dodajte i rum. Nakon toga kuvajte još malo, odnosno onoliko koliko želite da vaš džem bude gust. Ukoliko želite da je gušći duže ga kuvajte i suprotno, ako želite da bude ređi.
Nakon toga možete džem sipati u zagrejane tegle koje ćete napunjene ređati u pleh i staviti u rernu na 100 stepeni oko 10 do 15 minuta. Kada izvadite tegle prekrijte ih krpom kako bi džem bio što duže na toplom. Ovim ćete zimnicu osigurati na duži period.