Umesto sladoleda i kremastih kolača, obavezno probajte ovu neobičnu poslasticu koje vam nikad neće biti dosta
Mnogo je načina da se u pripremi letnjih kolača upotrebe breskve, a obično su one deo recepata za domaći sladoled, kremaste poslastice i kolače na bazi biskvita.
Međutim, punjene breskve su možda još i lepši način da se zasladite i osvežite tokom leta, a njihova priprema je vrlo jednostavna!
Sve što je potrebno jeste da pripremite kvalitetan fil i sjajan ukus je zagarantovan.
Sastojci:
- 6 velikih bresaka
- 100 grama mlevenih oraha
- 3 kašike mlevenog keksa
- 1 kašika meda
- 2 kesice vanilin šećera
- dve kašike orahovače
- 3 kašike belog vina
- rendana korica polovine jednog limuna
- 1 kašičica cimeta
- 50 grama putera
- šlag
Priprema
Odaberite najveće breskve koje možete da pronađete, i to neke najtvrđe. Dobro ih operite, pa pažljivo prepolovite i izvadite košticu.
Podmažite puterom vatrostalnu posudu, pa dodajte tri kašike belog vina. Preko toga poređajte polovine bresaka, okrenute unutrašnjošću nagore.
Za fil, pomešajte mlevene orahe i mleveni keks sa medom, pa dodajte rendanu koru limuna, vanilin šećer i orahovaču. Nakon što dobijete gustu smesu, dodajte još orahovače ako masa nije dovoljno tečna, ali pazite da ne preterate.
Napunite breskve filom, pa pecite 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se dobro ohladi, preko stavite šlag.