divnog mirisa

Osvežavajući, PREUKUSNI i puni VITAMINA: 3 recepta za DOMAĆE SOKOVE koji će vas RASHLADITI ovog leta

0

Pripremite se za vrele dane i obradujte svoju porodicu sa ovim ukusnom eliksirima. 

foto: Shutterstock / Sunny Forest
foto: Shutterstock / Sunny Forest

Sok od nane

 

Nana ili menta je u narodu korišćena hiljadama godina unazad. Iako je veliki broj koristi za pripremu čaja, najčešće u zimskim mesecima, ona može da se iskoristi i za mnoge druge stvari, a jedna od njih je osvežavajući sok.

 

Nana je višegodišnja biljka, jakog mirisa, raste samoniklo kao korov, ali može da se gaji u saksijama. Uzgajati nanu u bašti ili saksjiji je veoma lako, a zahteva dosta vode i treba je redovno zalivati.

 

nana, menta
foto: Shutterstock

 

Nana se gaji u mnogim krajevima sveta, ima prijatan i delikatan ukus. Osim što ima lekovita svojstva, nana je odličan začin.

 

Recepata za sok od nane ima mnogo, a mi vam predstavljamo jedan vrlo jednostavan za pripremu.

 

Sastojci:

 

  • 1 l vode
  • 100 g nane
  • 1 kg šećera
  • 1 kesica limuntusa

 

 

Priprema:

 

Nanu oprati i listove iseckati i staviti u šerpu sa vodom. Neka odstoji 24 časa. Zatim ocedite i dodajte šećer i limuntus. Ostavite da se šećer otopi, ali povremeno promešajte.

 

Kada se šećer skroz otopi, sipajte u flašu. Sirup rastvorite sa vodom, a količina sirupa je po želji. Na litar vode možete nekih 10-15 kašika ili više.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

koktel od maline, malinada, sok od maline
foto: Shutterstock

 

Prirodni sok od maline

 

Niskokalorična voćka bogatog nutritivnog sastava je malina.

 

U sto grama malina nalaze se 53 kalorije i oko 12 grama ugljenih hidrata, od čega ima četiri grama šećera. One obiluju vlaknima toliko da samo 100 grama malina zadovoljava oko 26 odsto dnevnih potreba za njima!

 

Malina, Maline, Voće, Devojka, Voćnjak, Zdravlje, Priroda, Lepota, Proleće, Sreća
foto: ArtdayAnna/Shutterstock

 

Što se tiče vitamina, u malinama najviše ima vitamina C, zatim vitamina iz B kompleksa, vitamina E i K, dok su od minerala su u najvećoj meri prisutni mangan, kalijum, bakar, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

 

Iako u 100 grama malina ima 4 grama šećera, u njima je to ksilitol, prirodno organsko jedinjenje šećera koje se upotrebljava kao zamena za običan šećer jer sadrži manje kalorija i sporije se apsorbuje u organizmu, te ne diže naglo insulin, što znači da je ova voćka preporučuje u ishrani kod dijabetičara.

 

Sastojci:

 

  • 3 limuna
  • 3 kilograma malina
  • 1,5 - 2 litre vode

 

 

Priprema:

 

Ako biste želeli da pripremite savršen sok od malina onda je najbolje da pronađete baš zrele maline koje mora da pre pripreme dobro operete i da očistite od trulih i zelenih delova.

 

Nakon toga ih stavite u jednu dublju posudu i dobro izgnječite kako bi one pustile sok. Vereme da operete limun i da ga isečete na kolutove i dodajte ih u posudu sa malinama.

 

malina
foto: Shutterstock

 

Zatim u sve to dodajte vodu i ostavite na tihoj vatri dok sve ne provri. Kada provri ostavite sok da se ohladi kako bi ga procedili kroz gazu ili cediljku.

 

Nakon toga sipajte sok u flaše, a nakon toga ih zatvorite i rešajte u jednu posudu koji ćete opet naliti vodom do vrha flaša i ostaviti da provri i nakon toga kuvati još jedno 10 minuta. Zatim flaše izvadite iz vode i čuvajte ih na hladnom mestu.

 

Napomena:

 

Ukoliko volite slatkast ukus u sok možete dodati smeđi šećer, med ili neki drugi zaslađivač. Takođe, ukoliko želite osvežavajući ukus dodajte i malo kockica leda.

 

Nastavak na sledećoj strani...

Voće
foto: Shuterstock/dekazigzag

Nećete se pokajati ako pripremite sokić koji ćete u svakom trenutku imati u svom domu - vaši ukućani će ga obožavati, a tek gosti...

 

Sastojci:

 

  • 3 kg voća po izboru
  • 2 l vode
  • 1 konzervans
  • 4 limuntusa

 

 

Priprema:

 

Potrebno je da voće koje ste izabrali za sok izgnječite u jednu posudnu veću posudu. Zatim u to dodajte vodu, kao i konzervans i limuntus. Sve to dobro izmešajte i ostavite da stoji 24 sata.

 

Nakon toga potrebno je da procedite sok. Kada sok procedite u njega dodajte šećera koliko imate tečnosti. Zatim se to mešajte dok se šećer ne istopi.

 

Nakon ovoga sipajte sok u flaše i dobro ga zatvorite.

 

Prilikom konzumiranja razblaživati ga sa vodom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker