Ako želite da iznenadite porodicu ili goste ukusnom i neobičnom tortom, probajte ovo slatko zadovoljstvo sa slatkom pavlakom, orasima, kafom i karamel prelivom
Sastojci:
Za koru
- 3 jajeta
- 150 ml mleka
-
100 g šećera
-
100 g brašna
-
80 ml ulja
-
30 g kakao praha
-
15 g praška za pecivo
-
8 g vanilin šećera
-
kašika kafe
-
prstohvat soli
Za fil
- 250 ml slatke pavlake
Za karamelu
- 200 ml mleka + 2 kašike mleka
- 200 g šećera
- 20 g putera
- kašika kukuruznog skroba
- seckani orasi
Priprema:
Jaja pomešajte sa solju, šećerom i vanilin šećerom i umutite mikserom. Dodajte kafu, mleko i ulje. Promešajte.
Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejte, pa sipajte u smesu.
Ulijte u kalup (oko 26 cm), pa pecite oko pola sata na 180 stepeni (ili koji minut kraće, u zavisnosti od rerne). Ispečenu koru ostavite da se ohladi.
Kad se kora prohladila, prelijte s nekoliko kašika mleka (4 do 5).
Umutite slatku pavlaku i premažite kao fil preko kore. Tortu odložite u frižider.
Šećer propržite na laganoj vatri, pa dodajte mleko i puter. Mešajte dok ne dobijete tečnu smesu, pa ulijte u nju kukuruzni skrob. Kad se zgusne, sklonite sa šporeta.
Kad se prohladi, prelijte preko torte i ukrasite seckanim orasima.