icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

običaji u domaćinstvima

Priprema se na Krstovdan, u njemu se uživa sutradan: Tradicionalno jelo koje vernici jedu na Bogojavljenje

Podeli:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Krstovdan, dan kada se strogo posti, a za sutradan se priprema jelo koje Srbi obožavaju.

foto: springtime78/Shutterstock
foto: springtime78/Shutterstock

Iako je Krstovdan dan za post, danas se tradicionalno pripremaju pihtije, koje se služe sutradan, 19. januara, na Bogojavljenje. Pihtije jedemo u čast krštenja Isusa Hrista. Takođe, one su važan deo slavske trpeze za Svetog Jovana.

 

RECEPT:

 

  • 6 svinjskih nožica (3 suve i 3 sveže)
  • 3 svinjska repa
  • 2 para svinjskih ušiju
  • 1 svinjska kolenica
  • 4 glavice belog luka
  • so, biber u zrnu, lorber...

 

PRIPREMA:

 

Očistite sastojke i stavite ih u veću šerpu, začinite po ukusu i nalijte vodu (oko litar).

 

Na tihoj vatri nekoliko sati kuvajte sastojke (do pet sati). S vremena na vreme, prikupite masnoću koja se taloži na površini.

 

Pihtije su kuvane kada meso samo otpada sa kostiju, a tečnost je lepljiva. Sklonite šerpu i ostavite da se meso prohladi. Sklonite višak masnoće, ako je ima.

 

Smesu procedite kroz sito, kosti i meso ostavite sa strane i naseckajte na željenu veličinu. Rasporedite meso u nekoliko dubljih tanjira, iseckajte beli luk i dodajte preko mesa, a onda tečnost koju ste proceiti nalijte preko svakog tanjira.

 

Ostavite pihtije preko noći da se hlade u frižideru. Po želji ih pospite začinskom paprikom.

 

 

Inicijalizacija u toku...