icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

mekane i u duhu tradicije

I za srpsku Novu godinu ili Mali Božić se pravi — ČESNICA: 3 narodna recepta za najukusnije VASILICE (VIDEO)

Podeli:

Bez obzira na to da li je slan ili sladak, ovaj tradicionalni kolač se mesi s puno ljubavi i jede topao na dan Malog Božića, koji se češće naziva srpskom Novom godinom

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po gregorijanskom, na Mali Božić, tradicionalno se pripremaju vasilice. Nazvane su tako jer se na ovaj dan obeležava dan kada se upokojio arhiepiskop Sveti Vasilije, kog često nazivaju "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernima i žaokom bode bezbožnike.


Za pripremu vasilica može da se koristi i kiselo i lisnato testo, a u nekim krajevima priprema se čak i proja.


Ako preferirate slatku varijantu idealno je da ih prelijete medom, a u narodu se one šaraju tako što se napravi manji snop od slame, pa se ona veže crvenim koncem i vrhovima se testo bocka praveći od rupica oblik krsta.
 

Ako želite da obeležite ovaj dan pripremom vasilica, predstavljamo vam tri sjajna i jednostavna recepta.

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...