icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

lepšu niste probali

Treba vam MANJE OD 30 MINUTA: Najsočnija slatka AMERIČKA PITA S BRESKVAMA (RECEPT)

Podeli:

Tradicionalna američka pita pravi se s jabukama, ali ništa lepše u letnjim danima od ovog kolača pripremljenog sa sočnijim voćkama

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • oko 350 grama brašna
  • 3 kašike belog šećera
  • 230 grama margarina
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 240 mililitara hladne vode
  • 9 iseckanih bresaka srednje veličine
  • 60 mililitara limunovog soka
  • 200 mililitara soka od pomorandže
  • 8 kašika putera
  • 350 grama belog šećera
  • pola kašičice muskatnog oraščića
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašika belog šećera
  • 1 kašika istopljenog putera

 

Priprema

 

U dubokoj posudi pomešajte brašno, tri kašike šećera, so i margarin, pa mesite dok ne dobijete grube mrvice. Potom u manjoj posudi pomašajte jaje i hladnu vodu i nakon što dobro promešate poprskajte smesu s brašnom i mesite dok ne potrošite svu mešavinu s jajetom i vodom. Po potrebi dodajte brašno. Dobro zamesite i napravite loptu od testa, pa stavite u veliku kesu za zamrzivač i odložite u frižider na pola sata.


Zagrejte rernu na 180 stepeni.


Izvadite testo i razvucite vrlo tanko, isecite manji deo testa i odvojte sa strane, pa stavite veći deo na dno duboke tepsije i ostavite ivice testa da vise sa strane, pa pecite oko 20 minuta, dok ne poprimi zlatnobraon nijansu.
U dubokom tiganju pomešajte seckane breskve, limunov i pomorandžin sok. Dodajte 8 kašika putera i sve to krčkajte uz mešanje na tihoj do srenjoj vatri, sve dok se puter ne istopi. Zatim u činiji pomešajte 350 grama belog šećera, muskatni oraščić, cimet i gustin, pa kad je dobro sjedinjeno dodajte smesi u tiganju i promešajte. Posle minut-dva sklonite s vatre i prelijte polupečenu koru.


Testo koje ste ostavili sa strane razvucite i isecite na tanke trake, pa njima prekrijte mešavinu od bresaka — ukrasite taj gornji deo kako god želite: pletite mrežu, poređajte kao rešetke, kako god želite.


Prstima uzmite šećer iz jedne pune kašike i poprskajte po površini kolača, pa premažite četkicom jednom kašikom istopljenog putera.


Pecite u zagrejanoj rerni još najmanje pola sata.

 

 

Inicijalizacija u toku...