Tradicionalna američka pita pravi se s jabukama, ali ništa lepše u letnjim danima od ovog kolača pripremljenog sa sočnijim voćkama
Sastojci:
- oko 350 grama brašna
- 3 kašike belog šećera
- 230 grama margarina
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 240 mililitara hladne vode
- 9 iseckanih bresaka srednje veličine
- 60 mililitara limunovog soka
- 200 mililitara soka od pomorandže
- 8 kašika putera
- 350 grama belog šećera
- pola kašičice muskatnog oraščića
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika gustina
- 1 kašika belog šećera
- 1 kašika istopljenog putera
Priprema
U dubokoj posudi pomešajte brašno, tri kašike šećera, so i margarin, pa mesite dok ne dobijete grube mrvice. Potom u manjoj posudi pomašajte jaje i hladnu vodu i nakon što dobro promešate poprskajte smesu s brašnom i mesite dok ne potrošite svu mešavinu s jajetom i vodom. Po potrebi dodajte brašno. Dobro zamesite i napravite loptu od testa, pa stavite u veliku kesu za zamrzivač i odložite u frižider na pola sata.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Izvadite testo i razvucite vrlo tanko, isecite manji deo testa i odvojte sa strane, pa stavite veći deo na dno duboke tepsije i ostavite ivice testa da vise sa strane, pa pecite oko 20 minuta, dok ne poprimi zlatnobraon nijansu.
U dubokom tiganju pomešajte seckane breskve, limunov i pomorandžin sok. Dodajte 8 kašika putera i sve to krčkajte uz mešanje na tihoj do srenjoj vatri, sve dok se puter ne istopi. Zatim u činiji pomešajte 350 grama belog šećera, muskatni oraščić, cimet i gustin, pa kad je dobro sjedinjeno dodajte smesi u tiganju i promešajte. Posle minut-dva sklonite s vatre i prelijte polupečenu koru.
Testo koje ste ostavili sa strane razvucite i isecite na tanke trake, pa njima prekrijte mešavinu od bresaka — ukrasite taj gornji deo kako god želite: pletite mrežu, poređajte kao rešetke, kako god želite.
Prstima uzmite šećer iz jedne pune kašike i poprskajte po površini kolača, pa premažite četkicom jednom kašikom istopljenog putera.
Pecite u zagrejanoj rerni još najmanje pola sata.