ukus je božanstven

GOTOVA ZA 10 MINUTA, OSVEŽAVAJUĆA I SUPERZDRAVA: Hladna prolećna salata od TIKVICA postaće vaša omiljena (RECEPT)

0

Svi će vam tražiti recept — verujte nam!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Tikvice spadaju u omiljeno prolećno povrće: one u 100 grama imaju svega 17 kalorija, a obiluju biljnim vlaknima, proteinima i natrijumom, kao i vitaminima C, A, K, B6, riboflavinom, folatima... Veoma su lagane, pa neće preopteretiti vaš stomak, a ako ih pripremite na adekvatan način garantujemo vam zdrav i lagan ručak.

 

Ukoliko želite da unesete neku jednostavnu i ukusnu promenu u svoj jelovnik, obavezno probajte ovaj recept za dodatak ručku koji osvežava i izvanrednog je ukusa. Pravi se vrlo brzo, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka.

 

Sastojci:

 

  • 2 tikvice
  • 3-5 čena belog luka
  • sirće ili limunov sok
  • ulje
  • mirođije, peršuna, soli, bibera po ukusu


Priprema


Oljuštite koru tikvica, dobro ih operite, pa isecite na kockice. Posolite ih i ostavite na 10-ak minuta kako bi "pustile" vodu. Zatim ih dobro ocedite.


Podmažite tiganj sa svega nekoliko kapi ulja, pa na tihoj vatri ostavite poklopljene tikvice da se dinstaju, uz povremeno mešanje. Kada budu mekane (ali nikako previše da se ne bi raspadale), izvadite ih i još jednom procedite.


Zatim ih pomešajte sa sitno seckanim belim lukom, sipajte pola kašičice do kašičicu ulja ili kašiku limunovog soka u zavisnosti od toga šta preferirate i koliko vam se kiseo ukus dopada, a potom i sirće po svom ukusu. Zatim dodajte soli, bibera, peršuna i mirođije po želji, dobro promešajte i ostavite da se hladi.

 

Kada se ohladi na sobnoj temperaturi, stavite u frižider i služite tako ohlađeno uz ručak. Nećete se pokajati!

 

 

makonda-tracker