Svakog 13. maja, Amerikanci obeležavaju Dan pite od jabuka, pa vam tim povodom prenosimo recept za najukusniju američku pitu
Možete je služiti toplu i hladnu, a svi je se rado sećamo kao najlepšeg kolača iz crtanih filmova! Ipak, ova pita je najpopularnija zbog svoje originalne i hrskave mrežaste površine, piše Lepa & srećna.
Testo koje se upotrebljava u pripremi ove pite može se upotrebiti i u spremanju brojnih drugih pita, pa čak i slanih.
U ovom receptu, predviđeno je da pripremite fil od jabuka, ali nemojte zaboraviti da će se odlično uklopiti i fil od šumskog voća ili jesenje mešavine –šljiva, jabuka i poneke kruške. Ni slane pite nisu ništa manje zanimljive: s punjenjem od pečurki ili dinstane džigerice. Savladajte prvo osnovni recept i tehniku pravljenja hrskave, mrežaste gornje kore.
Sastojci:
- 1,3 kg očišćenih i oljuštenih, tanko isečenih jabuka
- 170 g šećera u kristalu
- 2 supene kašike kukuruznog skroba (može i gustin)
- rendana kora jednog limuna
- jedna kašika sveže ceđenog limunovog soka
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- prstohvat soli
- malo mleka za premazivanje
- 30 g putera
- malo šećera za posipanje kore
Sastojci za testo:
- 240 g brašna
- ½ kašičice soli
- 170 g putera
- 50 g margarina
- 60 ml vode
Priprema
Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni. Prekrijte ivice tepsije aluminijumskom folijom. Na blago nabrašnjenoj podlozi, podelite testo u dve lopte, veličine oko 28 cm.
U velikoj posudi promešajte jabuke, šećer, kukuruzni skrob, narendanu koru limuna, limunov sok, cimet i so. Pitu možete filovati i sirovim voćem, ali nećete pogrešiti ni ako stavite ovu mešavinu da nakratko provri.
Jednim delom testa obložite tepsiju, tako da pokrijete sve njene unutrašnje zidove.
Drugi deo testa isecite u trake dužine oko 25 cm. Možete da koristite običan kuhinjski nož ali i popularnu radlu koja će ostaviti reckave ivice na trakama.
Mešavinu iz velike posude s jabukama kašikom prebacite u tepsiju, a potom spustite kockice putera između kriški jabuka.
Nakon toga, trake od testa rasporedite po vrhu. Možete najpre poređati trake u jednom pravcu, a drugi deo složite dijagonalno ili ravno preko njih. Takođe, možete „isplesti“ trake, odnosno provlačiti ih jednu ispod druge i tako napraviti zanimljiviju šaru (pogledajte video). Sastavite ivice testa koje oblaže tepsiju sa završecima tračica. Četkicom za premazivanje premažite testo mlekom, a potom poprskajte šećerom.
Pecite 20 minuta. Potom smanjite temperaturu rerne na 190 stepeni i pecite još četrdesetak minuta ili onoliko koliko je potrebno da pita dobije zlatnu boju ili dok sok iz nje ne počne da stvara mehuriće. Ostavite da se hladi najmanje deset minuta pre nego što isečete i servirate pitu.
Napomena
U vezi s američkom pitom je najzanimljivija mreža od tračica testa za čije nameštanje postoji više načina. Ta lepa mrežica pravi se na razne načine, a u snimku ćete videti dva uobičajena "dezena".