tradicionalno

MORA SE NAĆI NA DANAŠNJOJ TRPEZI: Ovo slasno jelo s juga Srbije se OBAVEZNO priprema za Đurđevdan (RECEPT)

2

U susret velikom hrišćanskom prazniku, predstavljamo vam bogato i izuzetno hranljivo jelo za koje se veruje da se mora naći na đurđevdanskoj trpezi

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dugačak je spisak svega što se, prema starim verovanjima, na Svetog Đorđa ili Đurđevdan valja ili ne valja raditi.

 

Ipak, kad je reč o trpezi, svi se slažu u jednom – obavezno se služi kapama, specijalitet od jagnjećeg mesa i spanaća.


Potrebno je za 4 osobe:

 

1 kg mladog spanaća (blitve ili zelja)

1 manji jagnjeći but

2 kašičice suvog biljnog začina

brašno po potrebi

2 veze mladog crnog luka

3 bela dela mladog belog luka

1 struk praziluka

2 kašike slatke začinske paprike

50 ml ulja

so

biber

 

Priprema:

 

Meso isecite na manje komade, pospite suvim začinom i dobro obrašnjavite. U šerpi odgovarajuće veličine meso dobro propržite na vrelom ulju, pa kad dobije koricu, izvadite ga iz šerpe I ostavite ga na toplom.

 

U istoj šerpi propržite crni luk, koji ste iseckali zajedno s perima, i kad se lepo proprži, to pospite začinskom paprikom, dobro promešajte i nalijte malo vode. Vratite meso u lonac, dobro promešajte, pa nalijte vodom da sve ogrezne.

 

Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite, a kad jelo provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko sat i po, dok meso ne omekša. Nakon toga dodajte praziluk isečen na kolutove i pustite da se krčka još 20 minuta.

 

Po potrebi dolivajte vodu, a pred sam kraj kuvanja dodajte usitnjenu blitvu. Kapamu poslužite sa ovčijim kiselim mlekom.

 

 

 

makonda-tracker