Predivan recept za kolač koji se pravi najlakše moguće, a sočan je i veoma ukusan, uz to i odličan izbor za dane posta
SASTOJCI:
2 čaše mekog brašna
2 čaše griza
1 čaša šećera
1 prstohvat soli
1 kesica (15 gr) praška za pecivo
900 gr zamrznutih višanja
1 vanilin šećer
malo manje od jedne čaše šećera
1 kašičica cimeta
pola čaše ulja
*Kao meru možete koristiti čašu od 2 decilitra.
PRIPREMA:
U činiju sipajte dve čaše brašna. Dodajte čašu šećera, prstohvat soli, pa dve čaše griza. Dodajte kesicu praška za pecivo. Dobro promešajte.
Podelite smesu suvih sastojaka na tri približno jednaka dela (otprilike malo više od jedne i po čaše).
Pripremite 900 gr odmrznutih višanja. Višnje ne cedite. Sipajte u njih jednu kesicu vanilin šećera, jednu nepunu čašu šećera, jednu kašičicu cimeta i pola čaše ulja. Dobro promešati dok se ne sjedini.
Pleh (30X20) podmažite margarinom ili puterom (ukoliko ne pravite posno) sipajte prvi deo suvih sastojaka i rasporedite kašikom. Dodajte polovinu smese od višanja. Dodajte drugi red suvih sastojaka. Izravnati. Zatim, drugu polovinu smese od višanja. Za kraj, treći deo suvih sastojaka. Narendajte malo margarina, biće dovoljna jedna manja kockica. Ukoliko vam je ostalo još soka od višanja, dodajte preko da bude još sočnije. Pospite sa malo šećera.
Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni 40 minuta.
Sačekajte da se ohladi i secite.
Što duže bude stajao, sve je ukusniji!