oduševićete se

KO KAŽE DA JE POST NA VODI PROBLEM? 3 ukusna i izdašna jela koja ćete rado spremati i kad ne postite (RECEPTI)

0

Vaskršnji post je najznačajniji za pravoslavne hrišćane, a mnogima teško pada deo posta na kojem se jede hrana pripremljena bez ulja. To, međutim, ne mora da bude tako!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Predstavljamo vam tri bogata jela izvanrednog ukusa koja se pripremaju na vodi


Čorba od praziluka

 

čorba
foto: Shutterstock

Sastojci:


2 praziluka,
1 glavica crnog luka,
300-400 g krompira,
so,
biber,
lovorov list,
sok od pola limuna,
kašika brašna


Priprema


Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša. Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta pokloljeno na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta. Na kraju sve začiniti limunovim sokom.

 

 

Posna pita sa pečurkama na vodi

 

pita, trouglići
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • pakovanje šampinjona,
  • 1/2 glavice luka,
  • 1/4 praziluka,
  • 1 šolja mlevenog paradjza,
  • kore za pitu,
  • so,
  • biber,
  • mešavina začina,
  • origano,
  • voda


Priprema


Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i redjati jednu na drugu, a izmedju premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradjzom.


Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao.


Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni.


Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekani.

 


Posne punjene paprike na vodi

 

punjene paprike, Punjene paprike
foto: Shutterstock

Sastojci:


sveže paprike,
pečurke,
paradajz u tubi,
pirinač,
praziluk,
so,
biber,
peršun


Priprema


Izdinstati pečurke i praziluk na vodi, obariti pirinač, sve spojiti i dodati navedene začine. Paprike puniti smesom, poredjati u tepsiju, zaliti paradajzom da ogreznu i peći na umerenoj temperaturi. Povremeno okretati dok paprika ne omekša.

 

 

makonda-tracker