Vaskršnji post je najznačajniji za pravoslavne hrišćane, a mnogima teško pada deo posta na kojem se jede hrana pripremljena bez ulja. To, međutim, ne mora da bude tako!
![foto: Shutterstock](/data/images/2021/04/02/11/319041_shutterstock-394395796_ff.jpg?ver=1617355908)
Predstavljamo vam tri bogata jela izvanrednog ukusa koja se pripremaju na vodi
Čorba od praziluka
![čorba](/data/images/2019/09/27/15/269039_posna-corba-od-praziluka-izdasno-corbasto-jelo-za-post-na-vodi-recept-421242049_ff.jpg?ver=1617355950)
Sastojci:
2 praziluka,
1 glavica crnog luka,
300-400 g krompira,
so,
biber,
lovorov list,
sok od pola limuna,
kašika brašna
Priprema
Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša. Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta pokloljeno na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta. Na kraju sve začiniti limunovim sokom.
Posna pita sa pečurkama na vodi
![pita, trouglići](/data/images/2021/04/02/11/319040_shutterstock-408731830_ff.jpg?ver=1617355960)
Sastojci:
- pakovanje šampinjona,
- 1/2 glavice luka,
- 1/4 praziluka,
- 1 šolja mlevenog paradjza,
- kore za pitu,
- so,
- biber,
- mešavina začina,
- origano,
- voda
Priprema
Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i redjati jednu na drugu, a izmedju premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradjzom.
Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao.
Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni.
Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekani.
Posne punjene paprike na vodi
![punjene paprike, Punjene paprike](/data/images/2020/08/19/12/301847_shutterstock-109037069_ff.jpg?ver=1617355987)
Sastojci:
sveže paprike,
pečurke,
paradajz u tubi,
pirinač,
praziluk,
so,
biber,
peršun
Priprema
Izdinstati pečurke i praziluk na vodi, obariti pirinač, sve spojiti i dodati navedene začine. Paprike puniti smesom, poredjati u tepsiju, zaliti paradajzom da ogreznu i peći na umerenoj temperaturi. Povremeno okretati dok paprika ne omekša.