Vaskršnji post je najznačajniji za pravoslavne hrišćane, a mnogima teško pada deo posta na kojem se jede hrana pripremljena bez ulja. To, međutim, ne mora da bude tako!
Predstavljamo vam tri bogata jela izvanrednog ukusa koja se pripremaju na vodi
Čorba od praziluka
Sastojci:
2 praziluka,
1 glavica crnog luka,
300-400 g krompira,
so,
biber,
lovorov list,
sok od pola limuna,
kašika brašna
Priprema
Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša. Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta pokloljeno na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta. Na kraju sve začiniti limunovim sokom.
Posna pita sa pečurkama na vodi
Sastojci:
- pakovanje šampinjona,
- 1/2 glavice luka,
- 1/4 praziluka,
- 1 šolja mlevenog paradjza,
- kore za pitu,
- so,
- biber,
- mešavina začina,
- origano,
- voda
Priprema
Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i redjati jednu na drugu, a izmedju premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradjzom.
Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao.
Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni.
Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekani.
Posne punjene paprike na vodi
Sastojci:
sveže paprike,
pečurke,
paradajz u tubi,
pirinač,
praziluk,
so,
biber,
peršun
Priprema
Izdinstati pečurke i praziluk na vodi, obariti pirinač, sve spojiti i dodati navedene začine. Paprike puniti smesom, poredjati u tepsiju, zaliti paradajzom da ogreznu i peći na umerenoj temperaturi. Povremeno okretati dok paprika ne omekša.