recept dana

UKUSNA VEČERA ZA CELU PORODICU: Aromatične LAZANJE sa crvenim vinom, celerom, mesom i muskatnim orahom!

0

Za ovaj recept će vam biti potrebno tri sata.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Potrebno je:

 

8 listova kora za lazanje 

1 kašika putera za podmazivanje posude

100 g tvrdog žutog sira ili parmezana

 

Nadev od mesa:

 

300 g junećeg mlevenog mesa

1 glavica crnog luka

4 kašike maslinovog ulja

300 ml paradajz pelata

 štap celera

 2 šargarepe

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice bibera

1/4 kašičice muškatnog oraha

malo korijandera

čaša crvenog vina

 

Bešamel sos:

 

20 g  maslaca

1 kašika mekog brašna

350-400 ml mleka

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice muškatnog oraha

 

Priprema: 

 

Priprema sosa bolonjeze:

 

 Očistiti i isprati pod vodom crni luk, celer i šargarepu. Luk sitno iseći, a celer i šargarepu sitno izrendisati. U dubljoj šerpi zagrejati na tihoj vatri maslinovo ulje. Vrlo je važno da vatra sve vreme kuvanja bude tiha, pa taj podatak u daljem tekstu neću pominjati. Dodati crni luk, pa ga dinstati dok ne omekša. Dodati mleveno meso. Dodati izrendisanu šargarepu i celer. Dinstati desetak minuta, dok ne ispari tečnost koju će pustiti meso i povrće. Dodati paradajz pelat, ili gusti sok od paradajza kome smo dodali jedan, dva, oguljena i iseckana sveža paradajza. Kuvati dva sata u polupokrivenoj šerpi, a onda dodati čašu crvenog vina. Posoliti, pobiberiti, dodati izrendisan muškatni orah. U toku dugog kuvanja sosa dolivati po malo tople vode da bi se održalo vreme kuvanja. Sos bi trebalo da bude sočan na kraju kuvanja, nikako upržen i suv, ali ni tečan. Sos možemo pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru do dalje upotrebe. To će nam uveliko skratiti vreme koje je potrebno za pripremu lazanje.

 

Priprema bešamel sosa:  Zagrejte mleko. U šerpici na tihoj vatri otopiti i zagrejati puter, pa dodati brašno i mešajući pržiti nekoliko minuta. S obzirom da je šerpica na tihoj vatri, brašno neće izgoreti. Dodavati po malo mleka, stalno mešajući. Smesa će se zgušnjavati i kad bude nešto gušća nego što je testo za palačinke, stati sa dodavanjem mleka. Posoliti i dodati muškatni orah. Ukoliko su se formirale grudvice odmah procediti dok je sos razredjen, jer će se hladjenjem zgušnjavati. Ako bude bilo potrebno, razrediti ga s ostatkom mleka. Proveriti da li je sos dovoljno slan.

 

Slaganje lazanje: Izrendisati, krupno ili sitno, tvrdi žuti sir ili parmezan. Prema veličini posude u kojoj ćemo peći lazanje odrediti koliko će biti listova u svakom redu. U mojoj posudi to je 1.5 list. Za 5 redova to je 7.5 listova. U šerpi koja je malo veća od listova za lazanju, zagrejati vodu do ključanja i posoliti je s pola kašičice soli. Stavljati 2 po 2 lista i kuvati oko 5 minuta uz okretanje. Iako na ambalaži stoji da se koristi suva testenina, pokazalo se boljim kad su listovi delimično skuvani i savitljivi, pa će manje da se gužvaju i krive tokom pečenja. Prokuvane listove redjati na veću ravnu površinu bez preklapanja - da se kore ne bi zalepile izmedju sebe, ili ih stavljati u posudu s hladnom vodom. Kore kuvati neposredno pred slaganje lazanje. Ako su kore sveže, poput odličnih domaćih kora za lazanje, kuvanje nije potrebno. Prema broju redova, odnosno slojeva, podeliti nadev od mesa i bešamel sos, s tim da na vrhu i izmedju listova budu oba sosa, a na dnu samo bešamel. Ostaviti najmanje 1 cm prostora izmedju lazanje i gornje ivice posude. Uključiti rernu da se greje na 175° C. Premazati uljem ili puterom posudu u kojoj ćemo peći lazanje. Na dno posude sipati bešamel sos, tek toliko da pokrije dno. Listove lazanje složiti u jednom redu s blagim preklapanjem, pa ako je potrebno iskrojiti listove da bi odgovarali veličini posude. Preko kore rasporediti nadev od mesa, a preko mesa prošarati bešamel sosom. Posuti izrendisan žuti sir. Staviti drugi red listova i odozgo lagano pritisnuti rukom. Preko kore rasporediti nadev od mesa, zatim bešamel sos, pa izrendisani žuti sir. Istim redosledom doći do vrha, pa i sam vrh prekriti na isti način. Zbog eventualnog prskanja tokom pečenja, staviti posudu s lazanjom na veći pleh i u zagrejanu rernu. Peći oko 30 minuta, a da bi se stranice lazanje fino zapekle, ako je potrebno, produžiti vreme neki minut. 

 

lazanje
foto: Shutterstock

 

 

 

 

makonda-tracker