KULINARSKI SAVETI

POSTANITE PRAVI MAJSTOR ZA PITE I GIBANICE: Uz ove sjajne trikove, svi će vas pitati kako pravite DOMAĆE KORE!

0

Kada vam pređe u rutinu, možete eksperimentisati sa ukusima i oblicima testa.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj domaćih pita i gibanica krajnje je vreme da naučite da sami pravite kore, a kako bi one bile fantastične i ukusne, pratite ove savete i trikove.

 

1. Ostavljate kore napolju

 

Kore bi trebalo da budu hladne kada se s njima radi. Ako su stajale u zamrzivaču, nemojte ih odlediti na sobnoj temperaturi, već u frižideru. Sobna temperatura dovešće do toga da kore budu “gumenaste” kada se pita ispeče.

 

2. Ne pokrivate ih

 

Kore koje trenutno ne koristite moraju biti pokrivene vlažnom krpom, kako se ne bi isušile na vazduhu, što se, kao što zna svako ko radi s korama, dešava “brzinom munje”.

 

3. Kvasite ruke

 

Ruke bi trebalo da vam budu suve dok radite s korama, a ne bi trebalo da stavljate ni brašno na radnu površinu.

 

4. Ne stavljate masnoću

 

Ljudi koji vode računa o težini često će se pokolebati kada u receptu vide da svaku koru treba poprskati uljem ili namazati rastopljenim maslacem. Ovo je obavezan korak da bi pita imala ukus kakav bi trebalo, u suprotnom, biće bezukusna i suva. Kore zahtevaju masnoću, ako pitu spremate samo da biste se počastili, spremite je kako treba!

 

pita
foto: Profimedia

5. Ne sečete je pre pečenja

 

Ovo nije korak važan samo da biste lakše sekli pitu kada bude bila gotova. Iz nje će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare. Tako će se pita ravnomerno ispeći i dići ako fil sadrži jaja, u suprotnom rizikujete da nabubri i “eksplodira” na jednom mestu.

 

6. Uradite sve, i onda se setite da upalite rernu

 

Rerna neka se zagreva dok vi slažete pitu, na taj način kore neće predugo stajati na sobnoj temperaturi.

 

 

 

makonda-tracker