nestvaran ukus

ČAROLIJA NA DEZERTNOM TANJIRU: Čokoladna torta koja uspeva svima, a tako je KREMASTA i NEODOLJIVA (RECEPT)

0

Možda se ne priprema brzo, ali se sigurno pamti dugo!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ova poslastica biće zvezda svakog okupljanja i definitivno se nećete "obrukati" kome god da je poslužite — naprotiv, svi će je obožavati, piše Mondo.

 

Sastojci:

 

  • 90 grama tamne čokolade
  • 60 grama putera
  • 20 mililitara slatke pavlake
  • 5 žumanaca
  • Kašika šećera
  • Kašičica ekstrakta vanile
  • Prstohvat soli
  • Dve kašičice kakaa
  • 5 belanaca
  • 70 grama šećera


Za fil:

 

  • 165 grama tamne čokolade
  • 80 mililitara slatke pavlake
  • Kašičica putera
  • Kašika kakaa
  • 300 mililitara slatke pavlake
  • Čokoladni preliv:
  • Dve kašike vode
  • 30 grama šećera
  • 45 grama skrobnog sirupa
  • 25 grama kondenzovanog mleka
  • Pola kašičice želatina u prahu
  • Kašika vode
  • 50 grama tamne čokolade
  • Sirup od kafe
  • 50 mililitara vode
  • Tri kašike šećera
  • Kesica kapućina

 

Priprema


U posudi pomešajte 90 grama tamne čokolade, 20 mililitara slatke pavlake i 60 grama putera, pa ove sastojke otopite na pari i dobro izmešajte.

 

U odvojenoj posudi umutite žumanca, šećer i ekstrakt vanile, dok smesa ne postane glatka, pa u to dodajte kakao i prstohvat soli, pa sve izmešajte. Ovoj smesi dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili sa slatkom pavlakom i puterom, pa opet izmešajte da se svi sastojci sjedine.

 

Umutite belanca da dobijete penastu smesu, dodajte 70 grama šećera, pa ovako umućena belanca spojite sa prethodnom smesom i izmešajte.

Pripremljenu smesu nalijte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i ispecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko deset do 13 minuta. U međuvremenu pripremite fil.

 

Skuvajte slatku pavlaku, pa u nju dodajte kakao. U posudu stavite čokoladu i puter, preko prelijte vrelu pavlaku sa kakaom, pa sve to zajedno otopite na pari.

 

Umutite 300 mililitara slatke pavlake pa spojite sa prethodnom smesom.

Pečenu koru podelite na šest jednakih delova, pa svaku koru premažite sirupom (pomešajte vodu, šećer i kapućino). Kada kore premažete sirupom, svaku od njih premažite filom, a zatim poređajte jednu na drugu. Filom premažite tortu i okolo i odozgo, pa ostavite u frižider na sat-dva da se stegne.

Napravite čokoladnu glazuru tako što ćete pomešati vodu, šećer i skrobni sirup, pa stavitei na vatru da se zagreje. U to zatim dodajte želatin i još kašiku vode, kondenzovano mleko i otopljenu čokoladu, pa sve dobro izmešajte, ostavite malo da se prohladi i prelijte preko torte.

 

 

makonda-tracker