oprez

POSLEDNJU GREŠKU BAŠ SVI PRAVIMO: 7 stvari koje NIKAD ne smete da radite kad pripremate MLEVENO MESO

0

Dobro upamtite ova zlatna kuvarska pravila i vaša jela s mlevenim mesom biće najzdravija, najukusnija i najsočnija moguća!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mleveno meso je omiljena namirnica ― nije skupa, lako je dostupna i od nje se prave brojni specijaliteti.

 

Bilo da pravite lazanju s mesom, sos za špagete ili sami pripremate ukusne burgere, profesionani kuvari savetuju da nikako ne pravite ove greške, piše Mondo.

 

1. Smrznuto meso odmah pržite

 

Zamrznuto mleveno meso nikada nemojte stavljati direktno u tiganj, zato što se prirodni sokovi mesa tokom zamrzavanja pretvaraju u kristale leda. Ako budete propržili meso i potom bacili masnoću i tečnost koje ostaju u tiganju, sav ukus "odlazi" s njima.

 

 

2. Ne cedite ga

 

Ako želite da meso bude manje masno, propržite ga najpre a onda ga izručite na kuhinjski ubrus. Masnoća otpuštena tokom prženja ostaće na papiru.
3. Ne pitate koji je deo mesa

 

Ako možete kod mesara da tražite manje masni deo mesa, znajte da će se on manje i skupiti tokom prženja ili pečenja.

 

4. Pržite na previsokoj temperaturi

 

Što je viša temperatura, to će se meso više skupiti. Mleveno meso uvek pržite na srednjoj, nikada na visokoj temperaturi jer ćete u suprotnom dobiti suvu, bezukusnu hranu.

 

mleveno meso, meso, svinjsko meso, juneće meso
foto: Profimedia

5."Gnjavite" pljeskavice i ćevape

 

Ako pravite sami pljeskavice ili ćevape, ruke isperite hladnom vodom da se meso ne bi lepilo. Nikada, upozoravaju kuvari, ali baš nikada, nemojte "gnjaviti" meso duže od dvadesetak sekundi jer će pljeskavica ili ćevap biti previše kompaktni, a kada se isprže, postaće gumenasti.


6. Koristite viljušku

 

Kada bi trebalo da okrenete mleveno meso, uvek koristite hvataljke, ne viljušku ili bilo šta što će na karamelizovanoj površini mesa napraviti rupe kroz koje će prirodni sokovi mesa, u kojima se nalazi ukus, moći da iscure.

 

7. Pritiskate meso dok se prži

 

Veliko iskušenje, slažu se kuvari, predstavlja koriščenje neke kuhinjske alatke da pritisnemo pljeskavicu dok se prži. To će iz nje istisnuti sokove i masnoću, i postaće tvrda i manje ukusna. Kada pravite pljeskavicu, palcem utisnite njenu sredinu, ali ne do kraja. To će sprečiti da u centru naraste i promeni oblik.

 

 

makonda-tracker