recepti

NE TREBA VAM NIŠTA VIŠE ZA SLATKU SLAVSKU TRPEZU: 5 fantastičnih POSNIH recepata za najukusnije i najbrže torte i kolače

0

U skladu sa posnim danima, za Svetog Nikolu se sprema posna trpeza, a ovo su neki od predloga za posne kolače i torte koje možete brzo da napravite i oduševite porodicu!

foto: Kod bake u gostima
foto: Kod bake u gostima

POSNE BANANA BOMBICE: sitni kolači sa suvim grožđem

 

Sastojci:

 

2 zrele banane

400 g posnog mlevenog keksa

125 g margarina

100 g šećera u prahu

2 kašike ruma

100 g suvog grožđa

100 g mlevenih lešnika

 

Banane oljuštiti pa propasirati u blenderu. U drugoj posudi posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti kašu od banana sa 300 g mlevenog keksa i promešati.

Potom dodati umućeni margarin sa šećerom, rum, suvo grožđe i mlevene lešnike. Dobro izmešati rukom da bi se dobila ujednačena smesa. Dobijenu smesu ostaviti u frižideru pola sata da se stegne. Kašičicom vaditi smesu i vlažnim rukama oblikovati kuglice.

Kuglice uvaljati u preostali mleveni keks, a potom ih slagati u papirne korpice.

 

POSNE OBLANDE ZA 5 MINUTA: najbrži slavski recept

 

Sastojci:

 

500 gr šećera

200 ml vode

300 gr mlevenih oraha

100 gr mrvica (prezli)

250 gr margarina

1 pakovanje velikih oblandi

 

Na vatru staviti šerpu i u njoj vodu i šećer. Čim provri smanjiti vatru, dodati iseckan margarin, orahe i hlebne mrvice i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.

Nafilovati ravnomerno 4 lista oblande na rebrastu stranu, poklopiti petim listom i nečim težim opteretiti oblandu. Ostaviti da odstoji dok ne se ne ohladi i ne stegne pa seći u štanglice i poslužiti.

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker