recept dana

NAPRAVITE PROJU NA TRI FANTASTIČNA NAČINA: Možete ih jesti dok ste na postu i dijeti, samo izaberite pravu za vas!

0

Služite ih uz kefir ili jogurt.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Proja bez jaja

 

Sastojci:

 

2 šolje kukuruznog brašna
2 šolje pšenicnog brašna
kesica praška za pecivo
šolja ulja
150 g sira (feta)
2 dl jogurta
šolja kisele vode
malo soli

 

Priprema:

 

Sve sastojke dobro izmešajte. U pleh stavite kašiku masti i ubacite u vrelu rernu da se dobro zagreje, jer se tako dobije onaj divan hrskav deo korice, pa odjednom sipajte smesu u pleh i po želji pospite susamom. Pecite na 220 stepeni.

 

Seljačka proja

 

Sastojci:

 

400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna

220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praška za pecivo

1 ravna kašičica soli

mast za podmazivanje

 

Priprema:

 

U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, i peći oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica.

Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

 

foto: Profimedia

 

Ohlađenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.

Ostale varijante proje u koje se dodaju pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, krastavčići, seckana paprika i drugo zovu se projare.

 

Pirotska proja na masti

 

Sastojci:

 

500 ml vode

1 ravna kašičica soli

2 jajeta

500 g kukuruznog brašna

1,5-2 kašike svinjske masti

 

Priprema:

 

Premažite tepsiju dimenzija oko 25×35 cm sa pola kašike svinjske masti. Uključite rernu da se greje na 200°C. U vanglu sipajte hladnu vodu i dodajte so i jaja. Drvenom varjačom razmutite, pa postepeno dodajte kukuruzno brašno uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Kukuruzno brašno možete dodati i odjednom, pa razmutiti žicom za mućenje. Dobićete relativno retko testo. Smesu sipajte u pripremljen pleh. Posebno ugrejte preostalu svinjsku mast, pa njom prelijte proju. Stavite pleh u zagrejanu rernu i nakon petnaestak minuta izvadite i izbockajte proju viljuškom. Vratite u rernu i pecite dok ne porumeni (ukupno 30 do 40 minuta).

Služite vruću uz neki dobar sir ili kajmak.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker