Britanska kraljevska porodica je, u duhu praznika, podelila recept za jednu od svojih omiljenih poslastica, božićni puding!
Sastojci:
250 grama suvog grožđa
250 g suvih brusnica
180 g sultana (zlatnog suvog grožđa)
150 grama kandirane korice od narandže
250 g svinjske masti
250 g hlebnih mrvica
Začini po želji (cimet, muskatni oraščić, kardamom…)
2 jaja
180 grama Demerara (smeđeg) šećera
275 mililitara piva
* 40 mililitara ruma
* 40 mililitara brendija*
*Alkohol u istoj kolčini možete zameniti hladnim čajem ili sokom od narandže
Priprema:
Sve sastojke pomešajte redom, a smesu zatim utisnite u prethodno namašćene kalupe. Smesu prekrijte papirom za pečenje. Pripremljene posudice prekrijte aluminijskom folijom ili muslinom, pa ih stavite u visoki lonac u koji ćete uliti vodu do ¾ visine posudica s pudingom.
Lonac prekrijte aluminijskom folijom i posudice s pudingom obradite na pari šest sati, dodajući vodu u lonac ako je potrebno. Nakon što su se ohladili, pudinge stavite na tamno i hladno mesto do Božića.
Na Božić, puding zagrejte na pari 3-4 sata, a zatim ga poslužite sa slatkom pavlakom ili slatkim alkoholnim umakom.