Slatka pogača-pita po bakinom receptu
Potrebno je:
tepsija 30-35 cm
300 ml mleka
1 jaje i 1 žumance
15 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera i malo soli
korica limuna
oko 550 gr brašna
200 gr krema od čokolade
100 gr neslanog kikirikija
50 gr maslaca
Priprema:
Potopiti kvasac u mlako mleko sa kašičicom šećera da zapeni. U vangli razbiti jaje, dodati ulje i izmešati žicom. Dodati brašno, so i zamesiti mekše testo, glatko. Ostaviti da poraste pa istresti na pobrašnjen sto.
Malo ga rukama premesiti i iseći 4 loptice . Prvu razviti oklagijom veličine tepsije, prečnika 30 cm. Premazati je maslacom, pa staviti sa strane na pek papir
Svaku tako razviti i ređati jednu preko druge, zadnju ne mazati. Rukama i oklagijom malo razviti.
Na sredinu staviti manji tanjir, pa pritisnuti i obeležiti. Nožem iseći na četvrtine, pa na osmine i šesnaestine. Saviti svaki isečen deo unutra, preklopiti, pa pritisnuti tanjim štapićem i pritisnuti kraj ka sredini.
Pogaču staviti u tepsiju sa pek papirom. Sredinu napuniti kremom u koji ste ubacili krupno seckan kikiriki. Ostaviti da malo naraste pokrivena, pa premazati žumancetom i naraslu pogaču-pitu peći na 180 stepeni C oko 40 min. Pokriti 10 minuta da "odmori".